Археолошко откриће изнад манастира Градац

20. јула 2018. Занимљивости0

Стручњаци краљевачког Завода за заштиту споменика културе ове године на Голији истражују већ трећи локалитет, а сада су изнад манастира Градац на локалитету Петров крш, пронашли утврђење, највероватније из средњег века.

 

Археолошко налазиште на Голији на којем ових дана раде стручњаци Завода за заштиту споменика Краљево налази се на око 600 метара надморске висине, изнад манастира Градац. До самог локалитета није лако стићи, јер намерници морају узбрдо кроз трње и грање, али тим Завода свакодневно савладава тај неприступачни терен. Њихов изазов је изузетно археолошко откриће изнад манастира Градац.

Инвеститор истраживања овог локалитета на Голији, на резервату биосфере је Парк природе “Голија” у оквиру ЈП “Србијашуме”. Иван Милуновић, директор Завода за заштиту споменика Краљево каже да је ово већ трећи локалитет Парка природе Голија на којем они раде ове године.

– Ради се о фортификацији из средњег века која је непосредно уз манастир Градац. ЈП “Србијашуме” издвојило је 800.000 динара за ова археолошка истраживања, зато што су оваква истраживања јако ретка у нашој земљи – појашњава Милуновић.

Локалитет Петров крш у правој природној оази изнад манстира Градац први пут се помиње половином прошлог века, када су почела истраживања у порти манастира Градац.

– Старије колеге су на овом простору који је тада изгледао доста другачије, виделе остатке мањег утврђења и грађевину у оквиру тог утврђења. На основу тих њихових описа ми смо рекогносицирали простор и отворили једну сонду. У сонди смо нашли зидове који припадају, највероватније, дводелној грађевини коју је старија колегиница Александра Јуришић описивала 50-их година прошлог века – каже археолог Марија Алексић Чеврљаковић, напомињући да су открили и покретни археолошки материјал који потиче највероватније из времена градње самог манастира Градац.

Значај оваквог истраживања препознали су у Парку природе Голија и препознали, не само финансијски, већ и свакодневним учешћем управника парка у раду екипе Завода на локалитетима. Драгољуб Шеклер, управник Парка природе “Голија“ каже да им је намера била да, поред значајних култирно-историјских споменика који се налазе на Голији, открију и оно што што се на Голији налази у траговима.

– Надам се даљој сарадњи са Заводом за заштиту споменика из Краљева, јер смо ми као управљачи радне јединице Парк природе “Голија” која припада ЈП “Србијашуме” планирали и наставак овог истраживања, и кроз овај, и кроз други програм који подразумева уређење локалитета, уређење пешачких стаза до саме локације, и постављање информативних табли о самом локалитету – истиче Шеклер.

Поред радова на локалитету Петров крш, археолошка истраживања рађена су ове године и на цркви Никољачи, на подручју села Рудно и у селу Бинићи. Током тих истраживања откривена су и два новчића, највероватније из IV века.

Нетакнута природа Голије скрива у себи још много тога што би требало да буде предмет археолошких истраживања.

Извор: Портал Круг