Crkva Svetog Nikole -Nikoljača

Crkva Svetog Nikole koju meštani sela Rudno, u kome se nalazi, nazivaju Nikoljača, nalazi se na 1158 metara nadmorske visine, na izuzetno skrivenom mestu. Nije poznato zašto je graditeljima ove male crkve bilo potrebno ovako skrovito mesto.

Crkva nije imala riznicu da bi je pljačkali, a u njoj jedva da može da bude prisutno 4-5 osoba. Prepostavlja se da je ona služila kao neka vrsta odmorišta za karavane koji su tuda prolazili.

Iako se nalazi na samo 15 km od Studenice, visinska razlika između Studenice i ove crkve je velika i iznosi oko 570 metara. Natovarenim karavanima koji bi išli iz Studenice bio je potreban ceo dan da se popenju na Rudno, odakle su putevi vodili prema mnogim pravcima.

Zbog toga se pretpostavlja da su karavani noćivali na ovom tajnom i skrovitom mestu, u sred guste šume, koje je i danas prilično teško otkriti, i na taj način se krili od pljačkaša.

Crkva je napravljane od kamena, od koje je urađen i krov. Pisanih tragova o ktitoru, majstorima koji su pravili, kao i o godini izgradnje nema. Veruje se da je napravljena u isto vreme kad je napravljen i manastir Studenica i da je u to vreme bila i izviđačko mesto.

Do Nikoljače se dolazi iz sela Rudno, delom kroz gustu šumu.

Staza kojom se dolazi dugačka je oko 2 kilometra i obeležena je, a gotovo je nemoguće naći Nikoljaču ukoliko se ne prate markeri. Sve dok se ne dođe na nekih tridesetak metara od crkve, nećete biti sigurni da je to pravi put. Nikoljača nije oslikana, a unutra postoji mali drveni ikonostas. Dimenzije crkve su 3h5 metara.

Izvor