Etno selo „Gradačka banja” [video]

2. maja 2017. Prirodne lepote, Turizam0

Meštani sela Gradac, pored istoimenog manastira nadomak Raške, sami su kaptirali i uredili izvor lekovite vode. Tako su napravili Gradačku Banju za koju se nadaju da će podstaći razvoj seoskog turizma.

Srednjovekovni Gradac je zadužbina Jelene Anžujske. Ispod samog manastira vekovima već postoji i izvor lekovite vode. Narod ga zove očni izvor jer leči oboljenja očiju.

Po legendi, kraljica Jelena Anžujska je podigla manasir Gradac iznad ovog izvora u znak izlečenja njengo sina, potonjeg srpskog kralja Dragutina, koji je bio slep na rođenju. Ako je manastir delo jedne srpske kraljice iz doba Nemanjića onda je ovaj izvor zadužbina naroda ovog kraja. Svi koji su mogli učestvovali su svojim radom ili dobrovoljnim prilozima u kaptiranju vode i uredjenju čitavog platoa. Pristupili su tome sa verom i nadom da će im izvor doneti blagodeti.

„Mnogi hidrogeolozi su radili oko ovog izvora ali je on svojom voljom ostao narodni izvor. Niko nije uspeo da ga flašira ili odvede. Narod je to uradio i on je celom svetu dostupan“, kaže Mile Čorbić, predsednik Mesne kancelarije Gradac.

Pored izvora uredjena je i Gradačka Banja. Ima autentične vodenice u kojima se melje žito. Jaz sa Gradačke reke predstavlja posebnu atrakciju. Banja prima i prve goste.

„Seoska domaćinstva mogu da plasiraju svoje proizvode turistima, da ostvare prihod i tako postanu održiva. Mladi bi ostali da žive na ovim prostorima i tako zaustavili neminovnu migraciju koja preti da opustoši Srbiju“, kaže dr Rade Jovanović, naučni savetnik u Institutu za poljoprivredu.

Etno selo “Gradačka banja ” je napravljeno kao reprezentativno mesto za odmor, rekreaciju i relaksaciju od svakodnevnog posla i stresa kojem je savremeni čovek izložen.

Etno selo se sastoji  od jedinstveno uređenog parka sa dva cetralna objekta vodenice sa 2 apartmana sa ukupno 14 ležajeva , kuhinjom i trpezarijom, terasama i letnjom baštom iznad besprekorno čiste planinske reke. U sastavu izletišta parka je i izvor lekovite ‘’Očne vode‘’koji pomaže u lečenju nekih očnih bolesti a blagotvorno deluje i na organe za varenje.

Domaća hrana proizvedena na sopstvenom gazdinstvu ( proizvodnja kajmaka , sira i drugih mlečnih proizvoda, sopstveni pastrmski ribnjak, vodenioce potočare sa asortimanom svih vrsta brašna od raznih žitarica kukuruza, raži, heljde, ječma) kao i izuzetno visok nivo njenog pripremanja su osnova specifične ponude etno sela.

Izvor