Evropski jeleni stigli u lovište Studenica

28. januara 2020. Vesti, Nekategorizovano0

Da je jelen obitavao u ovim krajevima, još u ranijim vremenima, postoje sačuvani zapisi u manastiru Studenica, što ukazuje da je jelen ponovo vraćen u svoje staro stanište.

Nastavljajući unošenje plemenite divljači u svoja lovišta, Lovačko udruženje „Kraljevo“, bogatije je za 28 jedinki evropskog jelena. Sve je započelo idejom da se u lovištu „Studenica“ koje ima izvanredne uslove uzgoja, ogradi adekvatan teren na potezu Ponore, i izgradi uzgajalište na površini od 5,3 hektara.

Zahvaljujući vrednim lovcima sve što je dogovoreno i urađeno je, tako da je ovih dana u ovo savremeno uzgajalište uneto 6 jelena, 8 teladi i 14 košuta. Obzirom da  su jeleni naša strateška divljač, ovaj projekat podržala je i Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko Fonda za unapređenje lovstva u Republici Srbiji.

Da je jelen obitavao u ovim krajevima, još u ranijim vremenima, postoje sačuvani zapisi u manastiru Studenica, što ukazuje da je jelen ponovo vraćen u svoje staro stanište, koje je bogato vodom, rastinjem i svim dobrim prirodnim uslovima.

Izvor: Lovačko udruženje Kraljevo