Na putu za Jerusalim

27. decembra 2018. Vesti, Zanimljivosti, Naslovna0

Gornju isposnicu, Savinu kuću tišine, juče je posetila grupa mladih ljudi. Među njima dve devojke, hodočasnice iz Francuske, koje bez stopiranja i bez smeštaja u hotelu, dnevno prepešače oko 30 kilometara na svom putu od  Pariza do Jerusalima.

Put ih je posle Bosne i Hercegovine doveo do Srbije, a pre nego što su došli u Bogutovac, gde su se okupili sa svojim prijateljima i rodbinom, prespavale s u u kraljevačkom selu Samaila.

U Bogutovcu će odmoriti nekoliko dana a onda nastavljaju svoj put prema Nišu, Bugarskoj, Turskoj, Kipru…do Jerusalima!

POUKA

Rešio mali mrav da ide na poklonjenje svetinjama u Jerusalim. Tu svoju nameru objavi svim životinjama na jednom velikom životinjskom zboru. Zaprepaste se svi od reda. Pa kako je koja dohvatila reč, a prvo su govorile velike životinje, krenu da ga kore i grde.

– Baš si ti, tako mali i slabašan,rešio da ideš za Jerusalim. Mi, veliki i snažni, ne usuđujemo se da krenemo. Pa znaš li ti koliko je mora i gora do tamo. Pa koliko je opasnosti.

Ređali su se diskutanti čitavog dana, a mali mrav je pokušavao da dobije reč, ali kako je bio mali i najmanji na saboru nikako nije uspevao. Po neko ga primeti, pa se još jače brecnu na njega:

-Gle ti njega tolika brda i planine, a on će sve to da pređe.

Kada dođe veče i svi su već su govorili; dozvoliše i malom mravu da kaže nešto.

-Eto, ja znam da sam mali i najmanji od svih vas. Znam da ima mnogo opasnosti na tom putu i da je mnogo mora i gora do tamo. Ja znam da je Jerusalim daleko. Ali ja hoću da umrem na putu za Jerusalim.