Obnavlja se put prema rodnoj kući Milunke Savić

23. jula 2017. Aktuelno, Foto0

Domaćinstvo Milunke Savić nalazi se u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje, u skrovitom brdskom pejzažu planine Željin i predstavlja rodno mesto ove junakinje, mesto gde je ona živela i odakle je krenula u oslobodilačke ratove.

Opština Raška i Mesna zajednica Jošanička Banja u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije obnavljaju put prema rodnoj kući Milunke Savić u Koprivnici.

Završetak radova se očekuje za nekoliko dana. Ovo je lepa uvertira pred  drugu po redu manifestaciju „Dani Milunke Savić“.

Foto: Olja Simović

Rodna kuća Milunke Savić

Rodna kuća Milunke Savić nalazi se u selu Koprivnica, 7 km od Jošaničke Banje. Rodna kuća je obnovljena tokom 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije a na zahtev i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva. Radove na kući direktno su pratili i kontrolisali stručni saradnici Zavoda, arheolog dr Marija Marić i arhitekta Rajko Čubrić. Pored kuće obnovljena je i okućnica (pekara, vajat za drva, salaš…). Kuća je obnovljena na autentičnoj poziciji na istim temeljima i uz korišćenje adekvatnog materijala od kojeg su kuće građene u to vreme. Obnovljena kuća Milunke Savić predstavlja značajnu kulturno turističku ponudu ovog kraja a posebno Jošaničke Banje u čijoj se blizini nalazi.

Spomenik Milunki Savić

U Jošaničkoj Banji je 1995. godine otkriven spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini, vajara Ljubiše Mančića. To je jedini spomenik u Srbiji koji je podignut u znak sećanja na heroinu Balkanskih ratova. Svetli primer junaštva, Milunka Savić je odlikovana sa više srpskih, francuskih, engleskih i ruskih odlikovanja.