Osveštani kalemovi studeničkog vinogorja u Župi Aleksandrovačkoj

2. maja 2018. Vesti, Drevna Studenica0

Prilikom posete Župi aleksandrovačkoj 1904. godine, francuski konzul Deko videvši posle pomora od filoksere obnovljeno župsko vinogorje izjavi sledeće: „Ovo je druga evropska Šampanja.“ i time potvrdi ono što je velki župan Stefan Nemanja znao još u 12. veku.

Prvog maja u Aleksandrovcu na parceli iznad kompanije Vino Župa, iguman manastira Studenica, arhimandrit Tihon sa bratijom i sveštenici Vukman Petrović i Miroljub Popadić, osveštali su kalemove i budući vinograd manastira Studenica.

Tako će, posle više od 140 godina, najznačajnija svetinja u Srbiji, ponovo imati svoje vinograde u prestonici srpskog vinogorja, Župi. Radi se o površini od blizu 7 hektara.

Ovom velikom događaju prisustvovao je i Rade Jevtović, generalni direktor Vino Župe, koja je uz opštinu Aleksandrovac pomogla u realizaciji ovog značajnog događaja.

Aleksandrovačka (Kožetinska) crkva u srednjem veku je bila metoh Manastira Studenice. Ovim činom čitava Aleksandrovačka Župa vratila je srednjovekovni pečat Majke srpskih vinogorja.

Foto: Nezavisne Narodne Novine Rasinskog Okruga