Pomen srpskim ratnicima na Čemernu i Vranovcu

11. novembra 2019. Vesti, Naslovna1

U nedelju 11. novembra kod Krsta na planini Čemerno, služen je parastos poginulim srpskim vojnicima od 1912. do 1918. godine.

Vrh Čemerna / Foto: Goran Nikolić [Klikom na fotografiju pogledajte video]
Ovaj događaj organizovalo je Planinarsko društvo „Radočelo“ iz Ušća, uz zajedničku podršku PSK „Železničar“ i PAK iz Kraljeva. U realizaciji pomogli su Ibarski rudnici i parohije SPC Ušće i Studenica.

Prema nepotpunim i nezvaničnim podacima, u bici na Čemernu koja se dogodila pre 104 godine poginulo je oko 2.000 srpskih vojnika i oko 650 Austrijanaca. Žrtva je bila velika, ali je bitka uspela da zaustavi neprijatelja u prodoru. Na Čemernu su i danas vidljivi ostaci rovova, koji svedoče o stradanju srpskih odreda.

Danas na brdu Vranovac / Foto: Goran Šljivić

Pravoslavnim parastosom koji su služili sveštenici Eparhije žičke i prigodnim programom, danas je na brdu Vranovac iznad sela Pekčanica, održana centralna gradska manifestacija posvećena obeležavanju Dana Primirja u prvom svetskom ratu, koji se od 2012. godine u Srbiji slavi i kao državni praznik.

Na ovoj lokaciji podignut je spomen-krst u znak sećanja na pogibiju vojnika Donjovasojevićke brigade i Užičkog odreda u sastavu Drinske divizije pod komandom divizionog generala vojvode Lakića Vojvodića, koji su položili svoje živote na brdu Vranovac, u borbama sa Austrijancima od 23. do 28. oktobra 1915. godine, omogućivši povlačenje Srpske vojske ka Solunu.

One thought on “Pomen srpskim ratnicima na Čemernu i Vranovcu

  1. Svetlana Krdžič

    11. novembra 2019.

    Ponosna što sam bila na Čemernu i što sam član planinarskog kluba

Comments are closed.