Poseta kapetana Marinosa Ricudisa manastiru Studenica

26. januara 2018. Aktuelno, Vesti, Zanimljivosti0

U sredu, 24 januara 2018. godine, manastir Studenicu su posetili bivši potporučnik Ratne mornarice  Republike Grčke, gospodin Marinos Ricudis  sa svojom suprugom Hrisanti, i sveštenik Nikola Gačević.

Naime po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, sveštenik Nikola doveo je u Srbiju gospodina Marinosa. U utorak 23. januara u srpskoj Patrijaršiji, Njegova Svetost Patrijarh Srpski gospodin Irinej, odlikovao ga je ordenom Svetog cara Konstantina, kojim mu se na slimboličan način zahvalimo za hrabro i junačko delovanje.

Priča o grčkom oficiru koji je za vrijeme NATO agresije 1999. godine odbio da uzme učešća u operacijama Alijanse i okrenuo brod nazad u luku, malo je poznata. On je zbog toga završio i na sudu i u zatvoru, nakon čega je napustio ratnu mornaricu. Ovo je njegova prva poseta Srbiji. Posle 18 godina primio je davno zasluženo priznanje.

U toku prijatnog razgovora u manastiru Studenica gospodin Marinos Ricudis ispričao nam je da je taj njegov potez uzdrmao sve u grčkoj vojsci i da je počela da se sprema reakcija grčkog naroda, kao podrška svojoj pravoslavnoj braći Srbima.  Grčka vlada je u tom trenutku imala veliki pritisak od Amerike da nastavi intezivno učešće u NATO agresiji, ali se vlada jednostavno uplašila javnog mnjenja, i da joj je to bilo opravdanje za odustajanje od  daljeg vojnog delovanja. Treba  pomenuti da nam je grčki narod  dosta pomogao i tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Prilikom susreta i u znak zahvalnosti na ukazanoj pažnji i gostoprimstvu kapetan Marinos je bratstvu manastira Studenice poklonio deo uniforme sa kojom je služio na vojnom brodu.

„Kao pravoslavac ne mogu da bombardujem bratski narod“ – Marinos Ricudis 2000. godine