Projekat „Digitalna Studenica“ [video]

Uz finansijsku podršku Ministarstva pravosuđa Republike Srbije, u Manastiru Studenici, postavljen je projekat pod nazivom  „Digitalna Studenica“.

Projekat se sastoji od interaktivne instalacije i eksponata zasnovanih na tehnologiji Augmented Reality (proširena stvarnost) koje u ovom drevnom ambijentu predstavljaju istoriju razvoja ovog kulturnog i duhovnog središta i znamenite ličnosti – najvažnije ktitore Manastira Studenice.

Korišćenje savremenih tehnologija za oživljavanje atmosfere iz prošlih vremena omogućava veću dostupnost i približavanje ovog spomenika kulture današnjim posetiocima. Najsavremenija tehnologija Proširene stvarnosti instalirana je u Trpezariji Svetog Save koja je ovim postala „vizitorski centar“, namenjen pre svega strancima, mladim ljudima i deci školskog uzrasta. Sadržaji su dostupni na nekoliko jezika.

Ovaj projekat će omogućiti populaciji 21. veka uvod u živopisnu povest ovog mesta, time i uvid u kulturu i istoriju našeg naroda na najvišem kulturnom nivou u svetskim razmerama. Projekat je od izuzetnog nacionalnog značaja. Tehnički aspekt projekta, tj. korišćenje tehnologije proširene stvarnosti za izradu eksponata i instalacija, radio je iskusni tim IT stručnjaka.

Značaj Studenice kao turističke destinacije ovim će biti veoma povećan. Ovim načinom izuzetno je olakšano prikazivanje muzejskih vrednosti velikom broju posetilaca.

Koncept i sadržaj postavke je nastao kao rezultat promišljanja i rada kroz upotrebu i kombinovanje više specifičnih kreativnih veština i tehnologija. To se objedinjeno naziva Interaktivni dizajn, a podrazumeva dizajn postavke, kreiranje i režiju virtuelnih i fizičkih sadržaja u mešovitoj stvarnosti, umetničku direkciju itd.

Marko Todorović je radio na fotografijama, video materijalima, postprodukciji, dizajnu eksponata i ostalim grafičko vizuelnim sadržajima. Projekat je rađen u produkciji kreativne kuće LiveViewStudio .

Koncept, interaktivni dizajn i kreiranje sadržaja postavke radili su Marko Todorović i Jana Rodić. Različite segmente projekta su radili brojni saradnici  (modelari, animatori, slikari, stolari, programeri …)

Autor projekta „Digitalna Studenica“ je Marko Todorović.

Detaljan opis projeta možete pogledati OVDE