Sveti Sava – školska slava

Aktuelno, Vesti0

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, stoga je zaštitnik prosvetnih ustanova. Obeležava se 27.  januara i tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a običaj je i da se slavi, pa se povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe i akademije.  Savindan je svečano proslavljen i u osnovnim školama u Ušću i Studenici.

Na manifestaciji „Svetosavski dani“ koja je održana 25. januara 2018. godine u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost Kraljevo, održano je takmičenje iz oblasti književnosti i jezičke kulture za učenike 6. razreda.

Osnovnu školu „Milun Ivanović“ iz Ušća predstavljao je tim od tri učenika: Milica Medarović, Marta Cvetković i Kosta Bogojević. Oni su se takmičili pojedinačno iz jezičke kulture, svako iz svoje izabrane oblasti: Milica u izražajnom čitanju datog teksta, Marta u sažetom prepričavanju istog teksta, a Kosta u besedi. Kao tim odgovarali su na 20 pitanja iz oblasti vezanih za književnoteorijske pojmove. Na takmičenju je učestvovalo 7 škola iz Kraljeva i okoline, a tim škole „Milun Ivanović“ iz Ušća je osvojio zapaženo 2. mesto.

U Ušću je sutradan, 26.januara 2018. organizovan Svetosavski školski turnir u stonom tenisu za učenike i učenice starijih razreda osnovne škole. U kategoriji dečaka ubedljivo najbolji je bio Veljko Aleksić,VII/1 , sa sedam pobeda, koji je osvojio 1. mesto na turniru.  Drugo mesto osvojio je učenik VIII/2 ,  Vladimir Topalović, dok je treći bio Marko Lišanin, VI/2. U kategoriji devojčica najuspešnija je bila Nataša Banković,  iz VIII/3 izdvojenog odeljenja u Gokčanici, koja je jedina pobedila u sva tri meča.

Vrhunac obeležavanja Svetosavskih dana u  osnovnoj školi „Milun Ivanović“ bile su priredbe u kojima su učestvovali učenici i prikazali svoje raskošne talente. U priredbi održanoj 27. januara 2018. godine u školi u Gokčanici učestvovali su svi učenici ovog izdvojenog odeljenja. Program je bio raznovrstan, a kostimi i scena bogati.

Centralna priredba održana je, takođe 27.1.2018. u Domu kulture „Studenica“ u Ušću. Moglo se čuti i naučiti o životu Svetog Save i onome što je propovedao. U prvom planu bile su pozitivne ljudske vrednosti, kao i dobronamerni saveti za život, s akcentom na važnost obrazovanja. Sala Doma kulture bila je prepuna publike, ali i mira i spokoja kojima je odisao čitav program.

Svečano je bilo i u Studenici.

Učenici Osnovne škole „Stefan Nemanja“  u Studenici obeležili su školsku slavu Svetog Savu prigodnim svečanim programom. Proslavi su prisustvovali pored direktora škole Tomislava Pešića i ostaučitelji, nastavnici, direktor škole i roditelji učenika.

Iguman manastira Studenica Arhimandrit Tihon doveo je u goste Arno Gujona, humanistu, osnivača i direktora francuske NVO „Solidarnost za Kosovo“, Aleksandru Ninković Tašić, predsednicu Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ i autorku Pupin memorijalnog projekta u zemlji i regionu, kao i novinara Aleksandra Gajšeka, autora i voditelja emisije „Agape“ na RTV Studiju B. Oni su se, nakon rezanja slavskog kolača, obratili đacima, roditeljima i zaposlenima u školi.

Arno Gujon, Aleksandra Ninković Tašić i Aleksandar Gajšek u našoj školi

Iguman manastira Studenica Arhimandrit Tihon nam je doveo u goste Arno Gujona, humanistu, osnivača i direktora francuske NVO „Solidarnost za Kosovo“, Aleksandru Ninković Tašić, predsednicu Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ i autorku Pupin memorijalnog projekta u zemlji i regionu, kao i novinara Aleksandra Gajšeka, autora i voditelja emisije „Agape“ na RTV Studiju B. Oni su se, nakon rezanja slavskog kolača, obratili đacima, roditeljima i zaposlenima u školi.

Posted by OŠ "Stefan Nemanja" Studenica on ponedeljak 29. januar 2018.

Izvor: OŠ „Stefan Nemanja“ , OŠ „Milun Ivanović“