U Bogutovcu održani tradiconalni „Dani gljiva“

18. juna 2017. Vesti, Zanimljivosti0

U organizaciji Eko-pokreta „Ibar“ i Mikološkog društva “Kraljevka”, u Bogutovcu ovog vikenda održana je tradicionalna manifestacija „Dani Gljiva“ koja se u gradu na Ibru i okolini održava još od 1999. godine.

Uz izložbu oko 100 jestivih, ali i otrovnih gljiva, svežih, suvih pa čak i mariniranih, oko 1.000 posetilaca ove manifestacije iz Kraljeva i gradova širom Srbije, bilo je u prilici da se detaljno upoznaju sa osobinama ovog šumskog delikatesa, ali i otrova. Stručna objašnjenja o branju, klasiranju, sušenju i spremanju gljiva, a pre svega o njihovom razlikovanju od otrovnica, posetiocima su davali stručnjaci i aktivisti iz Mikološkog društva.

– Ova manifestacija je lepa prilika da se svi malo bolje upoznamo sa ovim šumskim bogatstvom koje bi trebalo da postane srpski brend – kaže Miroslav Pavlović Kepo, poznati kraljevački ekolog. – Prema stručnim procenama u listopadnim i četinarskim šumama kraljevačkog kraja postoji oko 800 različitih pečuraka, od kojih je sigurno jestivo par stotina. Veoma je važno razlikovati jestive gljive od otrovnica, zato veliki značaj pridajemo edukativnom sadržaju.

Tradicionalno, manifestacija je „začinjena“ takmičenjem u spremanju gulaša od gljiva. U konkurenciji desetak ekipa, najbolji gulaš pripremila je ekipa kraljevačkog Eko-pokreta „Ibar“, a degustacijom pripremljenih specijaliteta na kraju su bili zadovoljni i članovi žirija, takmičari, kao i posetioci.

Izvor: Info KV Press