Ушће: Државно такмичење у рафтингу [видео]

8. октобра 2019. Вести, Видео0

На Ибру је овог викенда одржано Првенство Србије у Р6 категорији, чиме је након Р4 Првенства Србије и Универзитетског Првенства Србије, одржаних у априлу у Прибоју на Лиму, трка за Куп Србије које су одржане у Ариљу на Великом Рзаву у априлу и у Лепосавићу на Ибру у јулу, као и учешћа наших репрезентативних селекција на Европском Првенству у Бања Луци на Врбасу, на леп начин заокружена такмичарска 2019 година у организацији Рафтинг асоцијације Србије.

Слалом, спринт и паралелни спринт су били одржани на стази Грмчић, где је био и старт дисциплине спуст чији циљ је било место Криви Вир изнад Полумира.

У мушкој конкуренцији ја вођена велика борба између две најбоље екипе у Србији – Вир из Панчева и Еко Лим из Прибоја. Еко-Лим је био бољи у слалому и паралелном спринту, а Вир је победио у спринту и спусту, па је на крају због више бодова у укупном пласману бољи био Еко-Лим, који је победи у Р4 категорији у Прибоју, придодао и ову победу у категорији Р6.

Треће место је освојио рафтинг тим Полумир који је ове године учествовао заједнички са тимом Тифран из Београда. У плану је оснивање рафтинг клуба у Полумиру, као и веће учешће и ангажовање локалних кајакашких клубова.

Ибарски Салаџије 2013 из места Рибарића код Тутина, иако у старијем саставу, се врло коректно такмичила са млађим и уигранијим екипама. Ово је њихово прво учешће на рафтинг такмичењима у организацији РАС, а у плану је да се следеће године, поред традиционалног туристичко-рекреативног рафтинга „Ибарски Салаџије“ организује и трка у дисциплини спуст на територији њихове општине.

Спуст без Граница из Лепосавића је дала техничку подршку организацији овог догађаја, а учествовали су и у дисциплини спуст.

У женској конкуренцији, европске шампионке до 23 године из клуба Еко-Лим из Прибоја су биле успешније од ривалки из клуба Никола Тесла из Земуна. Прибојке су биле боље у слалому, заслужено су победиле у паралелном спринту, а у спринту су биле брже од својих противница за само 16 стотинки. Због хладног времена, малог броја чамаца због којих се морало чекати на старт спуста, а и чињенице да спуст не би променио стање у укупном пласману јер је Еко-Лим био сигурно први, договор капитена два женска тима је био да не иду на спуст.

Првенство Р6 је организовано у прилично тешким условима, искључиво уз добру вољу и ентузијазам истинских љубитеља овог спорта. Капије за слалом стазу и мерење времена је обезбедио искусни спортски тренер, професор Славко Трифуновић из Кајак Клуба Студеница из Ушћа, чамце за такмичење су дали РК Еко-Лим, СУ Тифран и Факултет за Спорт и Физичко Васпитање из Београда, техничку подршку, радио-станице, снимке из дрона Србољуб Милосављевић и тим Спуст без Граница из Лепосавића, на постављању капија за слалом и бова за паралелни спринт су несебично помагали и радили такмичари из Вира из Панчева и из Еко-Лим из Прибоја, помоћ у обезбеђењу и логистици су дали и Милан Никитовић из клуба Брзак из Ариља и Божидар Радомировић из Полумира.

Стаза Грмчић на Ушћу задовољава све критеријуме за велика такмичења у рафтингу, показали смо да можемо и треба да радимо на томе да се на Ибру одржава макар једно рафтинг такмичење годишње, да наредне године уз сарадњу са Интернационалном Рафтинг Федерацијом (ИРФ) такмичење буде отворено и за тимове из иностранства, а верујемо и да ће надлежни у Министарству омладине и спорта препознати и признати рад и квалитет Рафтинг асоцијације Србије и значај такмичења у организацији РАС.

Душан Јокић
Потпредседник РАС