Dan primirja obeležen na Vranovcu

11. novembra 2018. Vesti0

Parastosom koji su služili sveštenici Eparhije žičke, prigodnim programom glumaca lokalnog pozorišta i učenika muzičke škole „Stevan Mokranjac“ , danas je na brdu Vranovac iznad sela Pekčanica, održana centralna gradska manifestacija posvećena obeležavanju stote godišnjice završetka Prvog svetskog rata i Dana Primirja u prvom svetskom ratu koji se od 2012. godine u Srbiji slavi i kao državni praznik.

Na ovoj lokaciji podignut je spomen krst u znak sećanja na pogibiju vojnika Donjovasojevićke brigade i Užičkog odreda u sastavu Drinske divizije pod komandom divizionog generala vojvode Lakića Vojvodića, koji su položili svoje živote na brdu Vranovac, u borbama sa Austrijancima od 23. do 28. oktobra 1915. godine, omogućivši povlačenje Srpske vojske ka Solunu.

U prisustvu mnogobrojnih Kraljevčana i meštana okolnih sela, vence na spomen krst na Vranovcu položili su predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković sa saradnicima, predstavnici Raškog upravnog okruga, vojske, policije, boračkih i drugih organizacija i udruženja.

Izvor: Info KV Press