Dani kraljice Jelene 2018.

7. juna 2018. Vesti, Naslovna, Turizam, Foto0

Manifestaciju Dani kraljice Jelene od 2006. godine zajednički organizuje sestrinstvo manastira Gradac, Turistička organizacija Raška i Centar za kulturu „Gradac“. Posvećena je kraljici  Jeleni, ženi kralja Uroša I i ktitorki manastira Gradac.

Ovogodišnja manifestacija je počela 31. maja sa  koncertom Veče muzike Balkana gde su zajedno sa Danicom Krstić nastupali profesori Aleksandar Stojić – gitara, Saša Nestorović – gitara i Ivica Đokić – klavir.

Drugi dan započeli smo sa tribinom Droga nema poslednju reč  u srednjoj školi „Kraljica Jelena“. Učestvovao je koordinator Centra za psiho – socijalnu rehabilitaciju i resocijalizaciju obolelih od bolesti zavisnosti „Zemlja živih“ Andreja Jovanović sa štićenicima Centra i sveštenstvom bačke eparhije. Veliki odziv dece i profesora iz pomenute škole i iz gimnazije „Raška“ kao i učenika starijih razreda osnovne škole iznenadio je sve prisutne. Iskrene i otvorene ispovesti ljudi koji su pronašli izlaz iz ozbiljnih zavisnosti dodirnule su srca i navela mnoge na razmišljanje o važnosti priznanja bolne istine o sebi i promašenom cilju, kao i novoj nadi kroz zajednicu sa Hristom.

Veče je nastavljeno u galeriji  centra za kulturu „Gradac“ otvaranjem izložbe EKFRAZE – Milete Prodanovića. Nakon toga čuli smo predavanje Tri srpske kraljice dr Katarine Mitrović.

Treći dan je započeo sa turnirom u odbojci Serviraj za radost. Ova manifestacija dobija novi karakter uvođenjem sporta u program. Trener i organizator turnira Dragiša Živković uči decu : „Pruži ruku kada izgubiš, a igraj da pobediš.“ što su na terenu svi pokazali. U revijalnom delu učestvovali su i gosti iz bačke eparhije i organiztori manifestacije.

U dnevnom terminu u Domu kulture u Raški dečji vrtić „Veselo detinjstvo“ prikazao je muzičku igru Tradicija naša krije davne stvari. U nastavku najmlađa publika se družila sa Draganom Marinković iz kraljevačkog pozorišta  uz predstavu Kako je Nikola dobio brata.

Večernji program počeo je promocijom Monografije manastira Gradac koja je izašla iz štampe uoči prošlogodišnjeg Sajma knjiga.  Raška je prvi grad u kome se govorilo o ovom izdanju sestrinstva manastira. Prof. dr Mileta Prodanović, dr Katarina Mitrović, Nikša Barlov, kao i monahinja Nina Nerandžić predstavili su knjigu.

U nastavku programa izvedena je pozorišna predstavu „Suze su OK“ sa Tanjom Bošković, Radetom Marjanovićem, Petrom i Milanom Cacijem Mihailovićem. Ova predstava je nastala prema istoimenom romanu Mirjane Bobić – Mojsilović u režiji Milana Karadžića. Muziku za predstavu napisala je kompozitorka Isidora Žebeljan.

Na temeljima ranohrišćanske bazilike Liturgijskim sabranjem  počeo je četvrti dan manifestacije uz služenje velikog broja sveštenika žičke i bačke eparhije.

Članovi vizantijskog hora „Mojsije Petrović“ sa  učenicima škole vizantijskog pojanja  obogatili su završni dan svojim pojanjem i kasnije izvođenjem starih srpskih pesama. Crkveni  hor „Vasilije Ostroški“ iz Raške i Milka Stefanović sa izborom iz knjige poezije „Golijska reka“ zaokružili su zvanični program u manastirskoj porti.

Udruženja i učenici srednje škole „Kraljica Jelena“  prikazali su izložbu Gastronomija raškog kraja.  Posetioci su mogli da probaju različite specijalite i podrže vredne domaćine koji su se odazvali pozivu organizatora.

U manastirskoj porti izloženi su radovi dece iz beogradskih klinika koji su uz svoju veroučetiljicu Milicu Rakić bili sa nama i ovaj dan oplemenili svojim dubokim emotivnim izrazom kroz crteže o kraljici Jeleni nastale prilikom bolničkog lečenja.

Učenici „Umetničke škole“ iz Kraljeva, zajedno sa talentovanom decom iz Raške stvarali su inspirisani atmosferom gradačke svetinje. Završeni radovi će biti prodavani u okviru humanitarne akcije za pomoć talentovanoj i oboleloj deci. A posebno interesovanje je izazvala radionica kaširanje na drvetu, „ZEMLJA ŽIVIH“.

Svi okupljeni razišli su se u radosti čuvajući lepotu dana provedenih sećajući se svetiteljke koja je u svoje vreme bila daleko ispred njega, daleko iznad Istoka i Zapada.

Organizatori manifestacije Dani kraljice Jelene

Autori fotografija:

Josif Raspopović, Milica Šolajić, Maja Vujanac, Nebojša Ćosović, Nikola Mihajlović, TO Raška