Добра приватизација лек за бање [Видео]

Наступајућу туристичку сезону, као и претходне две, Матарушка и Бања дочекаће без гостију и запослених радника. Почетком септембра прошле године у природно лечилиште, које је обједињавало делатност две наше познате бање, уведен је стечај. Тренутно се сагледавају обавезе према бројним повериоцима и радницима, а решавање статуса сви очекују.

У пространом парку у Матарушкој Бањи, некада једном од најлепших у Србији, може се видети тек понеки пролазник. Хотел „Термал“ и бањско купатило не раде већ пуне две године. У Богутовачкој Бањи иста слика.

Затворени су хотел „Минерал“, базен с минералном водом, продавница, виле и апартмани за издавање гостима у које су власници уложили велики средства.

„Радио сам у Шведској 47 година, велики део зарађеног новца уложио сам у апартмане и то све стоји празно, јер Богутовачка Бања пропада. Не користи се оно што су нам Бог и природа дали-благотворну минералну воду чувену у свету по лечењу психосоматских и других обољења, здрав планински ваздух и друге предности, а ми то не умемо да користимо. Ако се хитно не нађе решење ми ћемо да банкротирамо“, каже Жарко Павловић.

Момчило Мишић је градњу виле у Богутовачкој Бањи започео 1999. године махом скупим кредитним новцем.

„Када сам објекат завршио и када сам се надао да ћу временом да вратим уложени новац, бања је престала са радом. Сви смо на губитку, почев до града, бање, Републике па до нас који живимо од бање. Највећи губитници су бањски гости и сви они који су овде проналазили себи лек“, каже Момчило Мишић.

Незадовољни су и сви они који су годинама долазили у бању, попут Навиће Куртовић из Тутина које не може без Богутовачке Бање, односно њене лековите воде, а мора да се врати кући, јер бања не ради.

Ипак, наде има. Расим Љајић, министер трговине, туризма и телекомуникација, у изјави за РТС је рекао да су Матарушка и Богутовачка Бања у групи од десет бања које имају приоритет у решавању статуса.

„Обављен је разговора с једним словачким партнером и очекујемо да се и он, а и други заинтересовани јаве како бисмо након завршене лицитације, односно јавног позива дошли до решења. Приватизација или добар стратешки партнер, то је оно што овим бањама треба“, истиче министар Љајић.

За брзу и добру приватизацију залаже се и Звонко Туфегџић, генерални секретар Регионалне привредне коморе Крљево.

Да је садашње стање неодрживо слажу се сви, јер сви и губе – бање, град Краљево, држава, бањски становници и гости. Добра приватизација је спас за Матарушку и Богутовачку Бању.

Извор