Izgradimo kapelu na Čemernu: Donatorska predstava u Kraljevačkom pozorištu

10. aprila 2018. Najave0

U utorak 17. aprila 2018. godine u Kraljevačkom pozorištu biće izvedena donatorska predstava „Pidžama za šestoro“, francuskog komediografa Marka Kamelotija, koju je režirao beogradski reditelj Nenad Nešo Gvozdenović. 

Karte po ceni od 500 dinara su u prodaji od 10. aprila na blagajni Kraljevačkog pozorišta, sva prikupljena sredstva biće upotrebljena za izgradnju vojničke spomen kapele na planini Čemerno, koja će biti posvećena poginulim vojnicima, podoficirima i oficirima vojske Kraljevine Srbije u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine.

Predstava počinje u 20.00 časova. Dobrodošli!  

U periodu od 7. do 14. novembra 1915. godine na Vranovcu, Troglavu i Čemernu vodile su se žestoke borbe između srpskocrnogorske i austrougarske vojske u sklopu odbrane Srbije od armija Centralnih sila. Austrougarska vojska je nameravala da preseče Ibarsku dolinu i onemogući povlačenje glavnine srpske armija.

Značaj ove nepravedno zaboravljene bitke je u tome što je ona usporila napredovanje neprijatelja prema Studenici, čime je osigurana odstupnica Srbija za povlačenje preko Albanije i Crne Gore.  Krajem 1915. godine srpska vojska je bila u defanzivi, napadnuta sa tri strane, a kralj, komanda, glavnina vojske i mnogo naroda nalazili su se na području Raške dok su naši junaci odolevali Austro-Ugarima na Čemernu. To je bila poslednja odbrana, kojoj je prethodilo nekoliko manjih sukoba na Troglavu, Jelici, Vranovcu i drugim mestima na potezu od Kraljeva ka Studenici.

Na Čemernu su i danas vidljivi ostaci rovova, koji svedoče o stradanju srpskih odreda koji su štitili odstupnicu državnom i vojnom vrhu, vojsci i narodu i tako, omogućivši njihovo uništenje i dajući značajan doprinos očuvanju i kasnijem Vaskrsu države srpske nakon Albanske golgote i Solunskog fronta.