Jezero „Nebeska suza“ na Okruglici

21. septembra 2017. Prirodne lepote, Turizam0

Jezero „Nebeska suza“ je jedno od najlepših mesta koje je priroda podarila Srbiji. Nalazi se na planini Goliji na nadmorskoj visini od 1450 m.

Jezero „Nebeska suza“ na Okruglici,  formirano je u novije vreme, u predelu Velikih livada, u izvorišnom delu Jastrebovačke reke (leve pritoke Studenice). Nalazi se iznad puta Ivanjica – Bele Vode i od njega je udaljeno nešto više od jednog kilometra idući putem teško prohodnim za putnička vozila. Jezero se nalazi na rastojanju manjem od 30 kilometara od Ivanjice.

Nastalo je krajem osme decenije 20. veka, posle zemljotresa u Rumuniji (1977). Locirano je na maloj i ne uređenoj travnatoj zaravni sa nadmorskom visinom od 1.495 metara. Nepravilnog je oblika i predstavlja površinski najveće jezero u Moravičkom kraju. S obzirom da je novijeg datuma, potpuno je neistraženo. Narod ga je nazvao „Nebeska suza“.

Turistički potencijali golijskih jezera su potpuno neiskorišćeni. Treba ih iskoristiti kao privlačne lokalitete Golije, uz poštovanje režima njihove zaštite. Jezera, kao prirodno dobro, treba štititi od negativnih antropogenih uticaja.