Јошаничка бања – на изворима вреле минералне воде

У подножју Копаоника, са његове западне стране, у долини реке Јошанице, налази се село Јошаничка бања, са изворима вреле минералне воде. Бања се налази на надморској висини од 550 м, и једна је од највиших у Србији, тако да има и карактеристике планинских бања.

Бања има 5 извора вреле сумпороводоничне воде, и са температуром између 36 °C и  77 °C  једна је од три најтоплије бање у Србији. Главни извор је истовремено и најтоплији, а због високе температуре, вода за купање се расхлађује.

Купатило у Јошаничкој бањи је изграђено у периоду турске окупације, са свега две просторије и очито је саграђен за лековиту бању, каплиџу. Главни део објекта има степеничасто укопани базен и наткривен је плитком слепом куполом, а друга просторија је предвиђена за парење. Кров је четвороводан, покривен ћерамидом, док су фасаде скромно обрађене. Старо купатило поред архитектонских и историјских поседује и балнеолошке вредности.

Минерална вода Јошаничке бање садржи највише натријума, калијума, и калцијума, и може се користити за пиће, али јој је превасходна намена физикална терапија.

Вода се користи и за хидротерапију – купање, пливање, и подводну масажу.

Ново купатило, са базеном и 4 каде, саграђено је 1935. и налази се у центру насеља. Купатило је отворено од 9 ујутро до 4 поподне.

Околина Јошаничке бање је богата зеленилом и брзим рекама. Шуме су мешовите, а преовлађује боровина. Лета у бањи су свежа, а зиме хладне.

Да се Јошаничка бања убрзаним корацима враћа на мапу бањског туризма говори и то да ће веома брзо у понуди гостима бити и две новоформиране пешачко – бициклистичке стазе “Борје“ које ће ускоро бити у функцији, а у току је и израда пројеката за нове стазе. У плану је да пешачке стазе буду у званичној понуди Туристичке организације Србије за Активни туризам.

ИЗЛЕТИ

Копаоник (2,000 м), налази се на 24 км од Јошаничке бање. Копаоник је зими највећи ски центар у Србији, а лети је идеалан за бег од летње врелине у градовима, јер је температура често и преко 10 степени нижа него у остатку Србије. Лети је Копаоник идеалан за планинарење.

Студеница, манастир из 12. века, један је од најстаријих у Србији, под заштитом је UNESCO. Најпознатији је по колекцији фресака из 13. и 14. века.

Стари Рас, прва престоница средњевековне српске државе Рашка, основан је између 9. и 10. века, а напуштен је у 13. веку. На месту Старог Раса постоје остаци средњевековне тврђаве.

Сопоћани, манастир који је у 13. веку саградио Краљ Стефан Урош (1243-1276), налази се у близини извора реке Рашке. Манастир је страдао током Турске владавине, али је обновљен почетком 20. века, када је једно време био женски манастир. Након доласка монаха из манастира Црна Река 1996. године, Сопоћани постају општежитељни манастир, као што је и био у средњем веку.

Ђурђеви ступови, манастир који је у 12. веку подигао Стефан Немања, на месту некадашњег града Раса. Заједно са Старим Расом и Сопоћанима, Ђурђеви ступови су под заштитом UNESCO.

Фото: Spartan Warriors Outdoor