Jošanička banja – na izvorima vrele mineralne vode

U podnožju Kopaonika, sa njegove zapadne strane, u dolini reke Jošanice, nalazi se selo Jošanička banja, sa izvorima vrele mineralne vode. Banja se nalazi na nadmorskoj visini od 550 m, i jedna je od najviših u Srbiji, tako da ima i karakteristike planinskih banja.

Banja ima 5 izvora vrele sumporovodonične vode, i sa temperaturom između 36 °C i  77 °C  jedna je od tri najtoplije banje u Srbiji. Glavni izvor je istovremeno i najtopliji, a zbog visoke temperature, voda za kupanje se rashlađuje.

Kupatilo u Jošaničkoj banji je izgrađeno u periodu turske okupacije, sa svega dve prostorije i očito je sagrađen za lekovitu banju, kaplidžu. Glavni deo objekta ima stepeničasto ukopani bazen i natkriven je plitkom slepom kupolom, a druga prostorija je predviđena za parenje. Krov je četvorovodan, pokriven ćeramidom, dok su fasade skromno obrađene. Staro kupatilo pored arhitektonskih i istorijskih poseduje i balneološke vrednosti.

Mineralna voda Jošaničke banje sadrži najviše natrijuma, kalijuma, i kalcijuma, i može se koristiti za piće, ali joj je prevashodna namena fizikalna terapija.

Voda se koristi i za hidroterapiju – kupanje, plivanje, i podvodnu masažu.

Novo kupatilo, sa bazenom i 4 kade, sagrađeno je 1935. i nalazi se u centru naselja. Kupatilo je otvoreno od 9 ujutro do 4 popodne.

Okolina Jošaničke banje je bogata zelenilom i brzim rekama. Šume su mešovite, a preovlađuje borovina. Leta u banji su sveža, a zime hladne.

Da se Jošanička banja ubrzanim koracima vraća na mapu banjskog turizma govori i to da će veoma brzo u ponudi gostima biti i dve novoformirane pešačko – biciklističke staze “Borje“ koje će uskoro biti u funkciji, a u toku je i izrada projekata za nove staze. U planu je da pešačke staze budu u zvaničnoj ponudi Turističke organizacije Srbije za Aktivni turizam.

IZLETI

Kopaonik (2,000 m), nalazi se na 24 km od Jošaničke banje. Kopaonik je zimi najveći ski centar u Srbiji, a leti je idealan za beg od letnje vreline u gradovima, jer je temperatura često i preko 10 stepeni niža nego u ostatku Srbije. Leti je Kopaonik idealan za planinarenje.

Studenica, manastir iz 12. veka, jedan je od najstarijih u Srbiji, pod zaštitom je UNESCO. Najpoznatiji je po kolekciji fresaka iz 13. i 14. veka.

Stari Ras, prva prestonica srednjevekovne srpske države Raška, osnovan je između 9. i 10. veka, a napušten je u 13. veku. Na mestu Starog Rasa postoje ostaci srednjevekovne tvrđave.

Sopoćani, manastir koji je u 13. veku sagradio Kralj Stefan Uroš (1243-1276), nalazi se u blizini izvora reke Raške. Manastir je stradao tokom Turske vladavine, ali je obnovljen početkom 20. veka, kada je jedno vreme bio ženski manastir. Nakon dolaska monaha iz manastira Crna Reka 1996. godine, Sopoćani postaju opštežiteljni manastir, kao što je i bio u srednjem veku.

Đurđevi stupovi, manastir koji je u 12. veku podigao Stefan Nemanja, na mestu nekadašnjeg grada Rasa. Zajedno sa Starim Rasom i Sopoćanima, Đurđevi stupovi su pod zaštitom UNESCO.

Foto: Spartan Warriors Outdoor