Краљево треба да прави етно – парк

Сирогојно на Златибору, Дрвенград код Мокре горе, Моравски конаци код Велике Плане, Рајачке пимнице код Неготина, Терзића авлија у Злакуси, салаши у Војводини… све бајна места за којима чезну хиљаде туриста из Србије и иностранства. Да их бар једном, или поново посете.

Први етно – парк на свету, војно утврђење Скансен, изграђен је још с краја 19. века на једном острвцу код Стокхолма, а у њему су прикупљени, конзервирани и поново подигнути објекти народне архитектуре из целе Шведске. Пример су, средином прошлог века, следиле земље источног и западног блока градећи музеје на отвореном. Код нас је у Сирогојну у периоду 1980. – 1983. године изграђен први етно – парк, музеј на отвореном Старо село.

Културно и историјски значај етно – паркова је несумњив, а њихов туристички потенцијал огроман. Сва истраживања савремених трендова у мотивима (очекивањима) туриста говоре да они све више желе: да пробају нешто ново, да им одмор буде интензиван, са фитнесом и спортом и да макар на кратко живе као локалци. Око 20% туриста желе нова културно – историјска искуства, а чак до 40% жели да окуси нове, другачије гастрономске производе. Изградњом етно – парка Краљево ће се укључити у ове трендове.

У нашем чланку осврнућемо се на избор најповољније локације као и практичан начин како Краљево треба да прави етно – парк.

Најбоља места за етно – парк у нашем крају

Избор најбоље локације не може бити произвољан нити пристрасан. Онако аматерски, нама се као најповољније за ову сврху у нашем крају чине: Лопатница, Рудно и Гоч.

Лопатница и Рудно зато што су захваљујући првенствено приватној иницијативи тамо већ изграђени одређени капацитети сеоског, са примесама етно, туризма. Као пример да туристи ипак траже одређену концентрацију садржаја служи случај Дрвенграда, где су одмах после Кустурице мештани Мокре горе, у преко 20 домаћинстава изградили нове туристичке објекте: виле, куће, апартмане.

У селу Лопатници удаљеном од Краљева 25 километара, на истоименој реци, сеоским туризмом се бави домаћинство Милојевић, етно – кућа Оаза мира, етно – село Бисери Лопатнице, етно – село Богутовац… Мир, цвркут птица, шум реке, изванредна храна, базени пуњени изворском минералном водом, шетње мирисним ливадама и шумским стазама, мушичарски ревир за лов на поточну пастрмку, мрену, кркушу, минерални извори, умерена клима, близина древног средњевековног града Маглича, рафтинг Ибром. Све су то, уз љубазне домаћине, предности Лопатнице.

На Рудну су вила Селена, домаћинство Шеклер, брвнара Орлово гнездо, апартмани Небо, апартмани у Градачкој бањи, виле Маја и Милена.

Село Рудно удаљено 80 километара од Краљева, на надморској висини од 1100 метара, део је резервата биосфере Голија – Студеница који се налази на Светској листи резервата биосфере и испуњава високе критеријуме Унеска за програм „Човек и биосфера“.

Још пре Другог светског рата богатији Краљевчани доводили су своју децу у ову ваздушну бању. Поред хроничних респираторних обољена клима на Рудну је изузетно погодна за лечење болести крви. Пашњаци, реке, потоци са обиљем пастрмке и ракова, шумско воће, здрава храна, непомућени мир, близина манастира Студеница и Градац. То чини Рудно изузетно привлачним за туристе.

И на крају, а можда и на првом месту, део шире панораме Краљева – планина Гоч. На Гочу је специјални резерват природе Гоч – Гвоздац под управом Шумарског факултета из Београда. Ту је строги природни резерват „Брезна“ који је још 1959. године валоризован као природна реткост због мешовите шуме, јеле, букве, црног бора и храста китњака. Гоч је по разноврсности биљног света најбогатија планина Балканског полуострва. На нашој планини су бројне обележене и у мапу уцртане пешачке стазе.

Ова планина је пребогата водом. На њој има око 250 извора. Најзначајнији се налазе у сливу Сокоље и Мекушнице. То је Долина здравних вода у којој се налази Руска чесма, претеча данашњих уређених извора, саграђена 1917. године, и још 20 извора које је, уз помоћи мештана, уредио и таблама са текстом о саставу и деловању воде, опремио ентузијаста, магистар биологије Живко Славковић из Рибнице.

Гоч има одличне услове за почетне скијашке обуке. Етно – парк би тако, уз хотел Добре воде, новоизграђено Дечије одмаралиште и Пирамиду, хотел Шумарског факултета, могао имати попуњене капацитете и у зимској и у летњој сезони. На северним обронцима Гоча налази се Врњачка Бања, туристичко место првог степена, што планини јача положај у односу на конкуренцију.

Пре петнаестак година били смо на ручку у Пирамиди, а домаћин је рекао да је сво послужење на столу, осим вина, домаћи производ. Потом у шетњи показао нам је рибњак, оборе и стаје са овцама, свињама, кравама, козама.

Како градити етно – парк

Ево неколико идеја насталих на основу искустава у изградњи Старог села у Сирогојну.

Избор локације, рекогносцирање терена, израда пројекта и реализација изградње етно – парка мора се поверити тиму стручњака различитих профила (етнолози, архитекте, историчари, туризмолози, економисти).

Етно – парк ваља правити из неколико целина. У изложбеном простору да се представи историја културе становања и живљења људи нашег краја. У производном простору – израда предмета старих заната (грнчарски, од дрвета, ковани). Традиционални прехрамбени производи од воћа и меса, кајмак – сир, брашно млевено у поточари… продавали би се у посебном продајном простору. За смештај туриста и студијске боравке служиле би традиционалне куће, брвнаре. У собрашицама се могу угостити туристи који су само на краћем излету. За посетиоце су посебно атрактивне воденице поточаре и ваљарице за прављење сукна.

Изградња се може финансирати удруженим средствима градског буџета и јавних предузећа и њихових синдиката. Могуће је да приватни капитал нађе интереса за улагање у заједнички подухват. Озбиљни су изгледи да се за овакву намену, на основу квалитетног пројекта, добију средства из републичких и европских фондова.

Извор: Инфо Краљево