Kraljevo treba da pravi etno – park

12. juna 2017. Vesti, Turizam0

Sirogojno na Zlatiboru, Drvengrad kod Mokre gore, Moravski konaci kod Velike Plane, Rajačke pimnice kod Negotina, Terzića avlija u Zlakusi, salaši u Vojvodini… sve bajna mesta za kojima čeznu hiljade turista iz Srbije i inostranstva. Da ih bar jednom, ili ponovo posete.

Prvi etno – park na svetu, vojno utvrđenje Skansen, izgrađen je još s kraja 19. veka na jednom ostrvcu kod Stokholma, a u njemu su prikupljeni, konzervirani i ponovo podignuti objekti narodne arhitekture iz cele Švedske. Primer su, sredinom prošlog veka, sledile zemlje istočnog i zapadnog bloka gradeći muzeje na otvorenom. Kod nas je u Sirogojnu u periodu 1980. – 1983. godine izgrađen prvi etno – park, muzej na otvorenom Staro selo.

Kulturno i istorijski značaj etno – parkova je nesumnjiv, a njihov turistički potencijal ogroman. Sva istraživanja savremenih trendova u motivima (očekivanjima) turista govore da oni sve više žele: da probaju nešto novo, da im odmor bude intenzivan, sa fitnesom i sportom i da makar na kratko žive kao lokalci. Oko 20% turista žele nova kulturno – istorijska iskustva, a čak do 40% želi da okusi nove, drugačije gastronomske proizvode. Izgradnjom etno – parka Kraljevo će se uključiti u ove trendove.

U našem članku osvrnućemo se na izbor najpovoljnije lokacije kao i praktičan način kako Kraljevo treba da pravi etno – park.

Najbolja mesta za etno – park u našem kraju

Izbor najbolje lokacije ne može biti proizvoljan niti pristrasan. Onako amaterski, nama se kao najpovoljnije za ovu svrhu u našem kraju čine: Lopatnica, Rudno i Goč.

Lopatnica i Rudno zato što su zahvaljujući prvenstveno privatnoj inicijativi tamo već izgrađeni određeni kapaciteti seoskog, sa primesama etno, turizma. Kao primer da turisti ipak traže određenu koncentraciju sadržaja služi slučaj Drvengrada, gde su odmah posle Kusturice meštani Mokre gore, u preko 20 domaćinstava izgradili nove turističke objekte: vile, kuće, apartmane.

U selu Lopatnici udaljenom od Kraljeva 25 kilometara, na istoimenoj reci, seoskim turizmom se bavi domaćinstvo Milojević, etno – kuća Oaza mira, etno – selo Biseri Lopatnice, etno – selo Bogutovac… Mir, cvrkut ptica, šum reke, izvanredna hrana, bazeni punjeni izvorskom mineralnom vodom, šetnje mirisnim livadama i šumskim stazama, mušičarski revir za lov na potočnu pastrmku, mrenu, krkušu, mineralni izvori, umerena klima, blizina drevnog srednjevekovnog grada Magliča, rafting Ibrom. Sve su to, uz ljubazne domaćine, prednosti Lopatnice.

Na Rudnu su vila Selena, domaćinstvo Šekler, brvnara Orlovo gnezdo, apartmani Nebo, apartmani u Gradačkoj banji, vile Maja i Milena.

Selo Rudno udaljeno 80 kilometara od Kraljeva, na nadmorskoj visini od 1100 metara, deo je rezervata biosfere Golija – Studenica koji se nalazi na Svetskoj listi rezervata biosfere i ispunjava visoke kriterijume Uneska za program „Čovek i biosfera“.

Još pre Drugog svetskog rata bogatiji Kraljevčani dovodili su svoju decu u ovu vazdušnu banju. Pored hroničnih respiratornih oboljena klima na Rudnu je izuzetno pogodna za lečenje bolesti krvi. Pašnjaci, reke, potoci sa obiljem pastrmke i rakova, šumsko voće, zdrava hrana, nepomućeni mir, blizina manastira Studenica i Gradac. To čini Rudno izuzetno privlačnim za turiste.

I na kraju, a možda i na prvom mestu, deo šire panorame Kraljeva – planina Goč. Na Goču je specijalni rezervat prirode Goč – Gvozdac pod upravom Šumarskog fakulteta iz Beograda. Tu je strogi prirodni rezervat „Brezna“ koji je još 1959. godine valorizovan kao prirodna retkost zbog mešovite šume, jele, bukve, crnog bora i hrasta kitnjaka. Goč je po raznovrsnosti biljnog sveta najbogatija planina Balkanskog poluostrva. Na našoj planini su brojne obeležene i u mapu ucrtane pešačke staze.

Ova planina je prebogata vodom. Na njoj ima oko 250 izvora. Najznačajniji se nalaze u slivu Sokolje i Mekušnice. To je Dolina zdravnih voda u kojoj se nalazi Ruska česma, preteča današnjih uređenih izvora, sagrađena 1917. godine, i još 20 izvora koje je, uz pomoći meštana, uredio i tablama sa tekstom o sastavu i delovanju vode, opremio entuzijasta, magistar biologije Živko Slavković iz Ribnice.

Goč ima odlične uslove za početne skijaške obuke. Etno – park bi tako, uz hotel Dobre vode, novoizgrađeno Dečije odmaralište i Piramidu, hotel Šumarskog fakulteta, mogao imati popunjene kapacitete i u zimskoj i u letnjoj sezoni. Na severnim obroncima Goča nalazi se Vrnjačka Banja, turističko mesto prvog stepena, što planini jača položaj u odnosu na konkurenciju.

Pre petnaestak godina bili smo na ručku u Piramidi, a domaćin je rekao da je svo posluženje na stolu, osim vina, domaći proizvod. Potom u šetnji pokazao nam je ribnjak, obore i staje sa ovcama, svinjama, kravama, kozama.

Kako graditi etno – park

Evo nekoliko ideja nastalih na osnovu iskustava u izgradnji Starog sela u Sirogojnu.

Izbor lokacije, rekognosciranje terena, izrada projekta i realizacija izgradnje etno – parka mora se poveriti timu stručnjaka različitih profila (etnolozi, arhitekte, istoričari, turizmolozi, ekonomisti).

Etno – park valja praviti iz nekoliko celina. U izložbenom prostoru da se predstavi istorija kulture stanovanja i življenja ljudi našeg kraja. U proizvodnom prostoru – izrada predmeta starih zanata (grnčarski, od drveta, kovani). Tradicionalni prehrambeni proizvodi od voća i mesa, kajmak – sir, brašno mleveno u potočari… prodavali bi se u posebnom prodajnom prostoru. Za smeštaj turista i studijske boravke služile bi tradicionalne kuće, brvnare. U sobrašicama se mogu ugostiti turisti koji su samo na kraćem izletu. Za posetioce su posebno atraktivne vodenice potočare i valjarice za pravljenje sukna.

Izgradnja se može finansirati udruženim sredstvima gradskog budžeta i javnih preduzeća i njihovih sindikata. Moguće je da privatni kapital nađe interesa za ulaganje u zajednički poduhvat. Ozbiljni su izgledi da se za ovakvu namenu, na osnovu kvalitetnog projekta, dobiju sredstva iz republičkih i evropskih fondova.

Izvor: Info Kraljevo