Krštenje u manastiru Studenica

7. septembra 2017. Aktuelno, Drevna Studenica, Naslovna, Foto0

Krštenje je rađanje za novi život. Sveta Tajna Krštenja predstavlja sapogrebenje i savaskrsenje Hristu; umiranje grehovnog čoveka i rađanje novog. Krstiti se znači steći pravo učešća na evharistijskom sabranju i pristupanju Svetom Pričešću.

Kako je krštenje u manastirima ne tako čest slučaj u današnje vreme, u prilici smo da vam predstavimo jedno nedavno obavljeno i to baš u manastiru Studenica.

Naime, radi se o mladim ljudima, bratu i sestri, Stanici (25) i Dragomiru (24), što je doprinelo specifičnosti događaja. Krstio ih je arhimadrit Tihon, iguman manastira, što je uveličalo sam čin. Iz Beograda su za ovu priliku doputovali njihovi roditelji i kumovi, Kristina i Aleksa.

Krštenju su prisustvovali članovi konzervatorsko restauratorskog tima koji radi na sanaciji oštećenja fresaka u manastiru, jer je i sama novo krštena sestra u Hristu, Stanica, član tima.

Čin krštenja je obavljen na tradicionalan način, pogruženjem u vodu. Jedan po svemu sudeći veličanstven događaj možete ispratiti na priloženim fotografijama, iako se svečana atmosfera koja je vladala tog dana ne da dočarati tim putem.

Porodici Mladenović želimo se najbolje u daljem životu, a Vas pozivamo da i sami obiđete i doživite Studenicu.