Manastir Studenica proslavio ktitorsku slavu [foto]

26. februara 2020. Vesti, Naslovna, Foto1

U sredu 26. februara  2020. godine u manastiru Studenici je proslavljena ktitorska slava – Prepodobni Simeon Mirotočivi. Svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Studenici služio je Preosvećeni Episkop žički g. Justin.

Foto: Aleksandra Tikić / Studenica Infoktito

Godine 1196, nakon trideset godina vladavine nad Raškom, veliki župan Stefan Nemanja se na velikom saboru u Rasu kod Crkve Svetog Petra i Pavla odrekao prestola i zamonašio, uzevši monaško ime Simeon. Rodonačelnik svetorodne dinastije Nemanjić je svoj presto i vrhovnu vlast prepustio srednjem sinu Stefanu, dok je sinu Vukanu ostavio Duklju na upravu, dodelivši mu titulu velikog kneza.

Simeon je kao monah najpre boravio u svojoj zadužbini Manastiru Studenici, da bi se u novembru 1197. godine pridružio svom sinu monahu Savi na Svetoj Gori. Oni su uz dozvolu romejskog cara Aleksija III Anđela 1198. godine obnovili svetogorski Manastir Hilandar.

U dubokoj starosti, monah Simeon je umro u Manastiru Hilandaru 13. februara 1199. godine, a ubrzo ga je Svetogorski sabor kanonizovao kao Svetog Simeona Mirotočivog, jer su njegove mošti točile miro.

Godine 1207. monah Sava je preneo očeve mošti u Srbiju, što je bilo deo procesa konačnog izmirenja između njegove braće Vukana i Stefana nakon završetka građanskog rata u Raškoj.

Mošti Svetog Simeona su tada položene u njegovu zadužbinu u Studenici, gde se i danas nalaze.

One thought on “Manastir Studenica proslavio ktitorsku slavu [foto]

  1. Jagodinka Savic

    27. februara 2020.

    Na mnogaja i blagaja ljetaaaaaa.

Comments are closed.