Najava izložbe „Manastir Studenica – drevnost, postojanost, savremenost“

6. decembra 2019. Vesti, Najave0

U petak 13. decembra, u 19 sati, u Galeriji SANU biće otvorena izložba Duhovno i kulturno blago manastira Studenice – drevnost, postojanost, savremenost, autora Miodraga Markovića, dopisnog člana SANU. Pozdravnu reč uputiće akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, na izložbi će govoriti otac Tihon, iguman manastira Studenice, a otvoriće je akademik Gojko Subotić, istoričar umetnosti.

Ova izložba je zajednički projekat SANU i Manastira Studenice, kao prilog obeležavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Izložba se sastoji od nekoliko celina: istorija Studenice, arhitektura Studenice, likovna umetnost Studenice (Studenički živopis i plastika), ktitori manastira, restauracija i rekonstrukcija manastira, manastirska riznica, značaj Studenice u kulturnom i identitetskom obrascu srpskog naroda i vladarska ideologija i kulturna politika Nemanjića na primeru Studenice.

Ideja dopisnog člana SANU Miodraga Markovića je da se ukrštanjem orginalnih artefakata i konvencionalnih eksponata sa novim tehnologijama i digitalnim instalacijama kreira interaktivna izložba o manastiru Studenica. Na atraktivan način posetioci će moći da vide manastirski kompleks, arhitekturu, slikarstvo, riznicu, kao i da saznaju novija otkrića brojnih istraživača,

Izložba će trajati do 31. marta.

Izvor: SANU