„Narcisu u pohode“ 2018.

14. maja 2018. Vesti, Turizam, Foto0

Planinareći obroncima planine Stolovi iznad Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, srednjovekovnog Magliča i Ibarske klisure, u potrazi za lepim i mirisnim cvetovima narcisa, nekoliko hiljada zaljubljenika u prirodu i planinara iz svih krajeva Srbije učestvovalo je u tradicionalnoj, 62. po redu manifestaciji „Narcisima u pohode“.

U organizaciji kraljevačkog PSD „Gvozdac“ koji ove godine obeležava sedam decenija postojanja i rada, Planinarskog saveza Srbije i ovdašnjih turističkih poslenika, ljubitelji prirode ni ovoga puta nisu propustili priliku da naberu bukete mirisnog cveća, ali i da uživaju u netaknutoj lepoti ove planine jugozapadno od grada na Ibru sa stoletnim šumama, livadama i proplancima obelelim od cvetova divljeg narcisa.

– Nekoliko godina za redom ovde porodično dolazimo da uživamo u prirodnim lepotama, fenomenalnom pogledu i, naravno, da uberemo po koji buket – kaže Miloš Veličković, planinar-amater iz Topole.

Oni koji su savladali zahtevnu planinarsku trasu do Usovice, najvišeg vrha ovog planinskog masiva, na nadmorskoj visini od 1.375 metara, gde i rastu najlepši i najmirisniji narcisi, bili su u prilici i da iz neposredne blizine vide krdo poludivljih konja koji već duže od tri decenije opstajavaju na Stolovima. A, uz čaj i vodu na trasi, za sve učesnike po završetku manifestacije bio je obezbeđen i ručak u domu u Kamenici i Planinarskom domu „Zorica Gizdavić“ u Brzni.

Izvor: Infokvpress
Foto: Nebojša Jakovljević