Nova ograda oko trvđave Maglič

6. februara 2019. Vesti, Turizam0

Tvrđava Maglič nedaleko od Kraljeva ponovo postaje sve atraktivnija za turiste. Obnovljene su staze za šetanje, stepenište, odmarališta sa klupama.

Foto: Goran Šljivić

Srednjovekovna tvrđava Maglič u Ibarskoj klisuri nadomak Kraljeva, posle višedecenijskog propadanja od zuba vremena, zahvaljujući projektu revitalizacije Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture postala je pristupačnija, a samim tim i mnogo atraktivnija kulturno-istorijska i turistička destinacija.

Tokom dve faze ovog projekta, obnovljene su drvene šetne staze i stepeništa na bedemima, izrađena je nova ograda i zamenjena međuspratna konstrukcija u kulama, urađena je kamena staza koja olakšava prilaz tvrđavi, ugrađeni su led-lampioni, a postavljena su i četiri odmarališta sa drvenim klupama.

Posetiocima je na taj način olakšan pristup sa magistralnog puta uzvišicom od Ibra pa do utvrđenja, u narodu poznatog i kao „Jerinin grad“, mada ga „prokleta“ Jerina (odnosno Irina), žena despota Đurđa Brankovića – nije ni gradila.

– Maglič je biser Doline vekova u Ibarskoj klisuri i, u odnosu na druge srednjovekovne tvrđave po Srbiji, dobro očuvan kulturno-istorijski spomenik. Među srednjovekovnim zidinama, održavaju se tradicionalne manifestacije „Dani jorgovana“ i „Maglič fest“, a u podnožju i start popularnog „Veselog spusta“ – kaže Ana Mirosavljević, direktorka kraljevačke Turističke organizacije.

Iako ne postoje precizni podaci, srednjovekovni Maglič sagrađen je sredinom 13. veka nakon pustošenja Tatara koji su protutnjali ovim područjem. Pretpostavlja se da je zbog toga kralj Uroš Prvi Nemanjić započeo njegovu izgradnju kako bi obližnje manastire Žiču, Studenicu i Sopoćane zaštitio od novih najezdi.

Kasnije, Maglič je postao rezidencija arhiepiskopa Danila Drugog, a pretpostavlja se da je srpskom vojskom bio naseljen do Kosovske bitke. Posle pada srpske despotovine pod tursku vlast, u Maglič se smešta turska posada i on postaje središte vojno-administrativne organizacije ove oblasti nadomak carskog druma Dubrovnik – Carigrad.

Izvor: Večernje Novosti