Nova staza u Dolini vekova

6. januara 2017. Vesti, Turizam0

Srednjovekovni grad Maglič kod Kraljeva, u Novu godinu je ušao sa novom prilaznom stazom koja od Ibra vodi do njegovih zidina. To je prvi korak ka daljoj rekonstrukciji ovog značajnog istorijskog spomenika u Dolini vekova.

Sredstvima koje je za tu namenu dobila prošle godine od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, umesto stare, oronule staze koja je vodila ka srednjovekovnom gradu Magliču, Turistička organizacija Kraljeva je uradila novi prilaz njegovim zidinama.

„Sa tih osam miliona dinara uspeli smo da uradimo 200 metara kamene staze sa podzidom koja ima četiri odmorišta sa klupama i kantama za otpatke, i da uradimo rasvetu sa led diodama“, objašnjava Dragan Rajičić, iz Turističke organizacije Kraljevo.
Na teškom građevinskom potezu, u stazu je ugrađeno 70 tona kamena i šljunka i više od 30 hiljada litara vode kako bi ona imala dovoljnu širinu i bila bezbedna za posetioce.

Ovo je istovremeno i preduslov da se u toku ove godine uradi i projekat za novi viseći most, a po njegovom završetku uz pomoć Republičkog zavoda za zaštitu spomenika pristupi i kompletnoj rekonstrukciji zidina, uz formiranje info-centra sa vodičem namenjenog onima koji žele da saznaju više detalja o ovoj atraktivnoj građevini iz vremena Nemanjića.

Izvor: RTS