Obnova najpoznatijih studeničkih fresaka [video]

5. aprila 2019. Vesti, Kultura0

Crpski baštinari će i ove godine raditi na zaštiti arhitekture i freskopisa srednjovekovnog manastirskog kompleksa Studenica. Među najlepšim je manastirima raškog stila, ukrašen izuzetno vrednim freskama i zato je deo istorije i kulture sveta.

 

Studenica u prolećnom ruhu koje još više ističe lepotu drevne svetinje ali i prirodnog okruženja.

Neprocenjivom umetničkom i spomeničkom kulturno-istorijskom značaju, doprinosi očuvanost manastirskog kompleksa. Za slikare-konzervatore i restauratore u zadužbini Stefana Nemanje i njegovog sina Save, predstoje radovi na fresko-slikarstvu.

Rukovodilac radova na zaštiti slikarstva u Bogorodičinom hramu Stojanka Samardžić kaže da je planirano da težište radova bude u zapadnom traveju, gde se nalaze najpoznatije studeničke freske, a to su Ktitorska kompozicija i Studeničko raspeće.

„Freske će biti učvršćene i na onim mestima gde su se odvojile i gde su popustile spone između same freske i zida. Takođe, tamo gde nedostaje deo slikarstva i gde su oštećenja nastala pod uticajem vremena, trebalo bi da se te površine konsoliduju i rekonstruišu“, kaže Samardžićeva.

Da u manastirskom kompleksu sve bude besprekorno, staraju se monasi studeničkog bratstva, dečekujući verujuće turiste i narod.

Upoznaju ih i s novinama u Bogorodičnom hramu i drugim objektima kompleksa.

„Republički zavod je puno radio na restauraciji fresaka. Urađena je velika kompozicija Uspenje Presvete Bogorodice, kojoj je hram posvećen. Nedavno smo uradili rekonstrukciju bifore, na ulazu praktično u Nemanjinu crkvu“, kaže monah Siluan, sabrat monaške zajednice manastira Studenice.

U zadužbini Nemanjića biće postavljen i audio-vizuelni vodič na više jezika, koji će zainteresovanima omogućiti da se upoznaju sa istorijom Studenice, koja je duhovno ogledalo kulture našeg naroda.

Izvor: RTS