Обнова најпознатијих студеничких фресака [видео]

Cрпски баштинари ће и ове године радити на заштити архитектуре и фрескописа средњовековног манастирског комплекса Студеница. Међу најлепшим је манастирима рашког стила, украшен изузетно вредним фрескама и зато је део историје и културе света.

 

Студеница у пролећном руху које још више истиче лепоту древне светиње али и природног окружења.

Непроцењивом уметничком и споменичком културно-историјском значају, доприноси очуваност манастирског комплекса. За сликаре-конзерваторе и рестаураторе у задужбини Стефана Немање и његовог сина Саве, предстоје радови на фреско-сликарству.

Руководилац радова на заштити сликарства у Богородичином храму Стојанка Самарџић каже да је планирано да тежиште радова буде у западном травеју, где се налазе најпознатије студеничке фреске, а то су Ктиторска композиција и Студеничко распеће.

„Фреске ће бити учвршћене и на оним местима где су се одвојиле и где су попустиле споне између саме фреске и зида. Такође, тамо где недостаје део сликарства и где су оштећења настала под утицајем времена, требало би да се те површине консолидују и реконструишу“, каже Самарџићева.

Да у манастирском комплексу све буде беспрекорно, старају се монаси студеничког братства, дечекујући верујуће туристе и народ.

Упознају их и с новинама у Богородичном храму и другим објектима комплекса.

„Републички завод је пуно радио на рестаурацији фресака. Урађена је велика композиција Успење Пресвете Богородице, којој је храм посвећен. Недавно смо урадили реконструкцију бифоре, на улазу практично у Немањину цркву“, каже монах Силуан, сабрат монашке заједнице манастира Студенице.

У задужбини Немањића биће постављен и аудио-визуелни водич на више језика, који ће заинтересованима омогућити да се упознају са историјом Студенице, која је духовно огледало културе нашег народа.

Извор: РТС