Obnovljene najdragocenije freske iz doba Nemanjića u Studenici

28. novembra 2018. Vesti, Kultura, Foto0

U susret jubileju osam vekova samostalnosti Srpske Pravoslavne Crkve užurbano se odvijaju sveobuhvatni radovi na zaštiti i obnovi najstarijih fresaka u manastiru Studenica.

Samo u predhodnih pet meseci odvijali su se do sada najobimniji završni konzervatorsko-restauratorski radovi na freskama u podkupolnom prostoru na oko 150m2 zida gde je na pojedinim mestima bilo i do 1200 oštećenja na jednom kvadratnom metru. Originalni malter na svakom oštećenju pojedinačno učvršćen je i povezan sa okolnim orignalnim površinama živopisa.

Višestruki problemi teško oštećenih fresaka savladani su zahvaljujući istrajnom, strpljivom radu stručne ekipe restauratora. Zahvaljujući tome konačno je moguće sagledati njihovu prvobitnu lepotu. To je do sad bilo otežano zbog velikog broja oštećenja i različitih naslaga koje su zaklanjale slikarstvo a nastale su kao posledica velikog stradanja i uzdizanja manastira tokom vekova. Takođe se uporedo sprovode istraživačke fiziko-hemijske analize, kojima se olakšavaju neke faze radova i koji razotkrivaju mnoge nepoznate detalje o ovim vrednim zidnim slikama.

Ove sezone u potpunosti su obnovljeni Nerukotvreni ubrus, Jevanđelisti i Ktitorski natpis u kome se pominje godina oslikavanja crkve. Zajedno sa Uspenjem Bogorodice i ostalim freskama koje su obnovljene predhodnih sezona unutrašnjost hrama bliža je prvobitnom izgledu.

Paralelno su tekli interventni početni radovi na freskama Studeničko Raspeće, Bogorodica Studenička, Sv.Sava Osvećeni i Sv.Jovan Krstitelj. Ovo su ujedno bile i pripreme za sveobuhvatne radove u zapadnom traveju crkve koji će biti nastavljeni naredne sezone, kada je planirano da se u potpunosti konzerviraju i obnove ove freske, ukoliko za to budu odobrena sredstva.

Sredstva za radove ove godine je izdvojila Vlada Republike Srbije, a ona su namenski realizovana preko Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije uz konstantan stručni nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Izvođač radova je firma KOTO iz Beograda.

Autor projekta konzervatorsko-restauratorskih radova i stručni nadzor :

mr Stojanka Samardžić, konzervator-restaurator slikarstva, stručni savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture

Stručna ekipa:

Gordana Jakovljev, konzervator- restaurator

Vesna Čanak, slikar-restaurator

Suzana Zlatarić, konzervator- restaurator

Milica Anđelić, konzervator- restaurator

Vladimir Markoski, konzervator- restaurator

Luka Dedić, slikar

Nenad Bogojević , konzervator- restaurator

Marija Pešanović, konzervator- restaurator

Jovana Jovanović, konzervator- restaurator

Milana Jovanović, konzervator- restaurator

Jelena Simić, konzervator- restaurator

Dragana Vićentijević, konzervator- restaurator

Aleksandar Ćulibrk, konzervator- restaurator

Mirko Odalović, vajar kozervator

Dragana Protić, konzervator- restaurator

Tijana Knežević, konzervator- restaurator

Magdalena Drobnjaković, konzervator- restaurator

Volonteri studenti treće i četvrte godine Fakulteta Primenjenih Umetnosti i Dizajna, odsek konzervacija i restauracija

Jovan Đorđević

Vanja Zečević

Vanja Velisavljev

Sofija Rakidžić

Marija Milojević

Isidora Ljubisavljević

Ilija Andrić

Pavle Đajić

Izvor: Manastir Studenica