Održana tradicionalna 44. međunarodna likovna kolonija „Studenica“

13. avgusta 2019. Vesti, Kultura, Naslovna, Foto0

U organizaciji TO Kraljevo, pokraj zidina manastira Studenice – zadužbine Nemanjića iz 12. veka, održana je tradicionalna, 44. po redu međunarodna likovna kolonija, jedna od najstarijih manifestacija ove vrste u Srbiji, koja je ove godine okupila 16 slikara iz zemlje i inostranstva.

Uz umetnike iz Srbije, u radu ovogodišnje sedmodnevne kolonije učestvovovali su i renomirani slikari i univerzitetski profesori iz Australije, Rusije, Švajcarske, Južne Koreje, Italije, Bugarske i Severne Makedonije .

Umetnici su bili u prilici da svoja dela stvaraju u nesvakidašnjem ambijentu – u porti srednjovekovnog manastira koji je mnogima poslužio kao inspiracija, ali i okolnim atraktivnim predelima studeničkog kraja.

Kao i lane, ostvarenja nastala na ovoj izložbi najpre su izložena ispred Karađorđevog konaka, na takozvanoj radnoj izložbi, a potom će tradicionalno biti izložena i 7. oktobra u jednoj od gradskih galerija, na izložbi povodom pravoslavnog praznika Kraljevdana koji Kraljevčani svetkuju i kao dan svoga grada.