Planina na kojoj sva čula uživaju

28. jula 2018. Vesti, Naslovna, Turizam, Foto0

Uprkos jakoj kiši koja je povremeno padala, u selu Rudno na istoimenoj visoravni, stotinak kilometara od Kraljeva, juče je počeo drugi po redu dvodnevni „Sajam seoskog turizma“ koji je, osim kraljevačkih, okupio i turističke poslenike i iz okolnih gradova i opština.

Smešteno na obroncima planine Radočelo, na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara u prirodnom parku i rezervatu biosfere Golija-Studenica, selo Rudno osim po nadaleko čuvenom krompiru, malinama, kajmaku i siru, medu i domaćoj rakiji, poslednjih godina postaje prepoznatljivo i po liderskoj poziciji u razvoju seoskog turizma u kraljevačkom kraju.

– Glavni cilj ove manifestacije je promocija turističkog potencijala kraljevačkog kraja, pre svega seoskog turizma koji poslednjih godina beleži trend ubrzanog razvoja. Osim brojnih prezentacija, u sklopu sajma održaće se stručna predavanja i panel diskusije, uz neizostavni bogat kulturno-umetnički program – kaže Ana Mirosavljević, direktorka kraljevačke Turističke organizacije.

Učesnici i posetioci sajma bili su u prilici i da se na rudnjanskoj visoravni bolje upoznaju sa ovdašnjim etno domaćinstvom „Šekler“, pansionom „Nebo“ i vilom „Selena“. Ova domaćinstva tradicionalno nude udoban smeštaj po pristupačnim cenama, što uz domaće gastronomske specijalitete, čist i nezagađen vazduh, stoletne šume i planinske rečice bogate potočnom pastrmkom, gostima omogućava nezaboravan boravak u pravoj vazdušnoj oazi.

Foto: Goran Šljivić
Izvor : Info KV Press