Praznik Prepodobne mati Anastasije i monašenje u manastiru Studenici

5. jula 2017. Vesti, Drevna Studenica, Foto1

Uoči praznika Prepodobne mati Anastasije srpske, u ponedeljak 03. jula 2017. godine, u najstarijoj arhimandriji naše Svete Crkve, gde i počivaju njene  mošti, služeno je svenoćno bdenije. Posle osvećenja petohlebnice, uz prisustvo velikog broja monaha, sveštenika i naroda, Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički Gospodin Justin zamonašio je u čin shime iskušenike Gorana Milivojevića i Dragana Radojevića, davši im monaška imena Lavrentije i Agapije.

Sveti Lavrantije nekada beše arhiđakon kod pape Siksta rimskog i preobrati u toku mučenja i tamnovanja mnoge rimske građane u hrišćanstvo. Prepodobni Agapije bi poslušnik nekome starcu u manastiru  Vatopedu, pa posle zatočenja od strane razbojnika bi čudesno spašen i ponovo se vrati u manastir  Vatoped i bogougodno požive.

Episkop Justin se sabranju obratio rečima o smislu i veličini iskrenog služenja Bogu, o svemu onome što smo upravo čuli iz samog čina monašenja, o idenju za Sinom Božijim Isusom Hristom, o preprekama  koje se na tom putu nailaze i o useljavanju Boga u srca monaha i svih hrišćana.

Svetom Arhijerejskom Liturgijom je dana 04. jula 2017. godine načalstvovao  Vladika Justin uz sasluženje arhimandrita Damjana (Cvetkovića), protosinđela Save (Ilića), jeromonaha Damjana iz manastira Sopoćani, jeromonaha  Vitalija (Miloševića), protojereja–stavrofora  Vladimira Vukašinovića, Arhijerejskog namesnika studeničkog protonamesnika Zdravka Nikolića, kao i drugih sveštenoslužitelja.  U đakonski čin Episkop je proizveo  studeničkog monaha Paladija (Vukšića).

Posle Svetog Pričešća, rezanja slavskog kolača i završetka Liturgije, manastirska bratija je spremila trpezu ljubavi za sve prisutne.

Monah Siluan

Foto: Eparhija Žička

One thought on “Praznik Prepodobne mati Anastasije i monašenje u manastiru Studenici

  1. Vlada Kg

    5. jula 2017.

    Sve cestitke monasima i veliki pozdrav bratiji.

Comments are closed.