Prijatelji iz Francuske proslavili Svetog Savu u Studenici

28. januara 2018. Vesti, Drevna Studenica0

Veliki prijatelji našeg naroda, gospodin Ricudis Marinos odlikovan ordenom Svetog cara Konstantina, i gospodin Aron Gujon odlikovan ordenom Svetoga Save I reda, posetili su Studenički kraj.

Nakon svečanosti u zgradi Srpske Patrijaršije, gospodidin Ricudis posetio je manastir Gradac, a zatim i manastir Studenicu. Sutradan, gospodin Marinos se sa svojom suprugom Hrisanti poklonio moštima Prepodobnog Simeona Mirotočivog te proveo vreme družeći se sa bratijom manastira.

Tom prilikom u znak poštovanja prema ktitoru Studenice Prepodobnom Simeonu i zahvalnosti na ukazanoj pažnji i gostoprimstvu od strane bratije Manastira g. Marinos je bratstvu manastira Studenice poklonio deo uniforme sa kojom je služio na vojnom brodu.

Gospodinu Ricudisu je Njegova Svetost Patrijarh srski g. Irinej uručio orden Svetog cara Konstantina Velikog jer je odbio da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine

U sredu 26. januara u Domu kulture Raške u organizaciji gradskog sveštenstva održana je tribina u kojoj su učestvovali g. Arno Gujon, g. Aleksandar Gajšek i g-đa Aleksandra Ninković.

Učesnici tribine, koja je bila veoma posećena, praznik Svetoga Save su proslavili u manastiru Studenici. Nakon Svete Lirugije Iguman Studenice Arhimandrit Tihon goste je poveo u Osnovnu Školu Stefan Namanja u Studenici gde su sa decom, direktorom škole Tomislavom Pešićem i domaćinima školske Slave – porodicom Antonijević iz Mlanče i ostalim gostima učestvovali u rezanju slavskog kolača.

Nakon toga su se gosti obratili đacima, njihovim roditeljima i zaposlenima u školi gde su istakli značaj proslavljanja školske slave i potrebom da se u današnjem teškom vremenu treba ugledati na svetle primere iz naše istorije. Aleksandra Ninković Tašić je govorila o značaju rada i dela Mihaila Pupina i Nikole Tesle.

Gospodin Gajšek se obratio prisutnima,  šireći svoje dobro i pozitivno raspoloženje. Posebno dirljivo i poučno bilo je obraćanje gospodina Arno Gujona, osnivača dobrotvorne organizacije „Solidarnost za Kosovo“,  koji je deci govorio kako je sam kao francuz zavoleo srpski narod i posvetio mu svoj humanitarni rad.

Izvor: Manastir Studenica