Proslavljena ktitorska slava manastira Studenice

28. februara 2017. Drevna Studenica, Foto0

810 godina od prenosa moštiju Svetog Simeona Mirotočivog iz Hilandara u Studenicu

Na praznik sveštenog spomena Prepodobnog oca našeg Simeona Mirotočivog, svetu arhijerejsku Liturgiju u manastiru Studenici služio je Preosvećeni Episkop žički g. Justin. Sasluživali su arhimandrit Damjan, sektretar EUO Eparhije žičke, iguman studenički arhimandrit Tihon, jeromonah Orsisije, iguman manastira Svete Trojice sa Ovčara, jeromonah Teodosije iz manastira Rujan, kao i sveštenici iz Raške, Negotina i Trebinja.

Uz mnogobrojno sveštenstvo i monaštvo manastira Sretenje, Blagoveštenje, Nikolje, Gradac, Kamenac, Kovilje, Preobraženje, Voljavča, Rača, Moravci i Stubal, svetoj Liturgiji je prisustvovalo oko osam stotina vernika. Ktirorska slava je tako predstavila mali sabor monaštva i vernog naroda bogospasavane, najstarije svetosavsko-simeonovske Eparhije u iščekivanju početka Velikog posta.

Inače, ove  godine se obeležava jubilej naše Svete Crkve. Prošlo je 810 godina od kada je Sveti Sava preneo mošti svog oca, Svetog Simeona Mirotočivog, iz manastira Hilandara u manastir Studenicu. Dobro je poznato da je Sveti Simeon (Stefan Nemanja, veliki župan) sagradio ovaj manastir kao zagrobno mesto za sebe i svoju porodicu. Za života je spremio sebi mermerni sarkofag na mestu gde je to u hramovima predviđeno za ktitore. Pošto se na saboru kod Petrove crkve 1196. godine odrekao vlasti, životopisac dalje beleži: -I nazva se monaškim imenom Simeon… I dođe do Presvete Bogorodice Dobrotvorke u Studenici. I ostade tu, nastanjujući se sa časnim monasima, u pravilu i zapovesti svetih i bogonosnih otaca, i nikako ne leneći se (Stefan Prvovenčani, Žitije Svetog Simeona).

-Kada je ovo bilo svršeno, otac naš gospodin dođe u naš manastir, koji i sazda. Svetu Bogorodicu Dobrotvorku…(Sveti Sava, Žitije Svetog Simeona).

Iz činjenice da je Simeon stigao u Studenicu ubrzo posle svog zamonašenja (25. marta 1196.) i da ju je napustio 8. oktobra 1197. godine, proizlazi da je u ovom manastiru proveo malo više od godine i po. Sveti Sava kaže: -Blaženi ovaj starac (…) ostade u ovom našem manastiru dve godine (Sveti Sava, Žitije Svetog Simeona).

Sa ostalom bratijom sledio je monaška pravila „ne leneći se“. (Stefan Prvovenčani , Žitije Svetog Simeona). Posebno su značajna Savina obaveštenja da je Simeon uvećao broj monaha u Studenici „učeći sve duhovnim podvigom“. „Blaženi otac naš i ktitor gospodin Simeon“ (Sveti Sava, Žitije Svetog Simeona), napuštajući Studenicu „postavi igumana ovom svetom mestu, izabravši prepodobna muža, po imenu Dionisija jeromonaha, i predade mu da se brine i da snabdeva stado Hristovo, koje je u ovom svetom mestu“ (isto). Prepodobni Simeon se upokojio u Svetoj Gori, u svojoj i Savinoj zadužbini Hilandaru. Pošto je u manastiru Hilandaru proživeo osam meseci, „6708. godine“ (tj. 1199.) „meseca februara 13. dan“, „je ovaj blaženi otac naš prešao u večni pokoj“ (isto).

Uglednog monaha Simeona sin Sava je, prema očevoj zapovesti, položio u „novi grob“ hilandarske Crkve (isto). Ovo je bilo u prisustvu brojnih svetogorskih monaha i određenog broja naroda.  Na dan godišnjeg pomena (13. februar 1200.), koji je u Hilandaru obeležen veoma svečano, poteklo je miro iz Simeonovog groba, a Savi je povereno da mu napiše žitije i službu (vidi: Domentijan, Život  Svetog Save; Teodosije, Žitije Svetog Save). Početkom 1206/7. godine, najverovatnije, sa grupom monaha Sava je preneo Simeonove mošti u Hvosno, odakle je zajedno sa braćom županom Stefanom, knezom Vukanom i sa plemstvom i sveštenstvom krenuo za Studenicu. U manastiru Studenici položili su Nemanjine svete mošti u grob dana 9. februara, da bi, ubrzo posle, tokom obeležavanja Nemanjinog pomena (13. februara), ponovo mirotočile (vidi: Stefan Prvovenčani, Život Svetog Simeona). O datumu prenosa Simeonovih moštiju u Srbiju početkom 1206. godine vidi: Barišić, Hronološki problemi. O tome da je to bilo 1207. godine, vidi: Maksimović, O godini prenosa Nemanjinih moštiju.

monah Siluan (Grujović)

 

Foto:  Dušan Novaković

Izvor