Proslavljena ktitorska slava u manastiru Studenici [video]

U subotu 17/4. februara  2018. godine u Manastiru Studenici je proslavljena ktitorska slava – Prepodobni Simeon Mirotočivi. Uoči slave služeno je svenoćno bdenije na kome je bio prisutan velki broj sveštenstva, monaštva i vernog naroda.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju služio je Episkop  žički  Gospodin  Justin. Njegovom Preosveštenstvu sasluživali su: iguman studenički arhimandrit Tihon (Rakićević), arhimandrit Damjan (Cvetković), arhimandrit Timotej (Milivojević), protosinđel Sava (Ilić), jeromonah  Vitalije (Milošević) i drugi sveštenoslužitelji.

Učešće u evharistijskom sabranju uzeli su monasi i monahinje iz mnogobrojnih manastira Eparhije žičke: Žiče, Rače, Vaznesenja, Svete Trojice, Sretenja, Nikolja, Gradca, Vujna, Kamenca, Vraćevšnice, Preobraženja, Rujna, Zgodačice i drugih manastira.

U besedi Episkop je naglasio važnost jevanđelskih reči koje nas pozivaju da svoj život poverimo Gospodu i u Njemu pronađemo oslonac koji će biti jači od svih nevolja i iskušenja. Sveti Simeon Mirotočivi nam je u tome pravi primer i učitelj.

Na liturgijskom sabranju Episkop žički Gospodin Justin je proizveo  studeničkog monaha Agapija (Radojević) u čin jerođakona. Posle rezanja slavskog kolača i završetka Liturgije, manastirska bratija je spremila trpezu ljubavi za sve prisutne.

Po završenoj trpezi ljubavi, Episkop žički g. Justin je sabrao monaštvo, održao prigodnu besedu sa poukama i izrazio nadu i želju da se i ubudiće na praznik Prepodobnog Simeona Mirotočivog  monaštvo iz Eparhije žičke sabira u manastiru Studenici, i da takvi monaški skupovi postanu tradicija.