Prvomajski prelazak Golijske transverzale – Čemerno

Vesti, Najave, Naslovna0

PSK “Železničar” organizuje u nedelju 29.04.2018. prelazak dela Golijske transverzale, pešačenje divljinom planine Čemerno uz nezaboravan pogled na okolne planine.

Foto: PD „Žeželj“

Početak akcije je iz Studeničkog sela Savošnica ka isposnicama Svetog Save. Nakon obilaska isposnica kreće se ka vrhu Smrdljuč 1579 mnv gde će se obići Krst postavljen u znak sećanja na srpske vojnike poginule 1915. godine. Pešačenje se nastavlja  ka domu u Magliču.  Staza je dužine oko 30 km i spada u kondiciono zahtevnije sa celodnevnim pešačenjem i visinskom razlikom pri usponu 1050 mnm, a u silasku 1300 mnm .

Neophodna oprema: duboke planinarske cipele, dnevni ranac, čeona ili obična baterijska lampa, odeća prilagođena meteo uslovima, zalihe vode i hrane za celodnevni boravak u planini.

Polazak je sa autobuske stanice Kraljevo 29.04 gradskom linijom Kraljevo-Ušće u 5:30 zatim lokalnim autoprevoznikom iz Ušća do sela Savošnica.

Povratak u Kraljevo je javnim lokalnim ili međugradskim linijama,a o terminima dolaska u Maglič ćemo biti obavešteni dan pred akciju.

Prijave i detalji u vezi akcije kod vodiča na broj telefona 064/636-17-95 Aleksandar Dančetović.

Izvor:  PSK “Železničar” Kraljevo