„Путеви средњег века“ – документарни серијал

Серијал „Путеви средњег века“ покушава да одгонетне прошлост и отргне од заборава Немањиће који су, и поред честих војевања са великим силама какве су биле Византија, Бугарска и Угарска, успели да формирају прву српску средњовековну државу у Старом Расу.

Документарни део серијала сниман је на различитим локацијама: на тврђавама Расу и Јелечу, на Пештерској висоравни, у пећинском манастиру испод тврђаве Рас, у Дежевској долини, у манастирима: Сопоћани, Ђурђеви Ступови, Студеница, Жича, Милешева, Градац, у Народном музеју у Новом Пазару

Прва епизода – Стари Рас

Зашто је столно место српских владара Стари Рас, до наших дана, остао заборављен? Где су се налазиле границе српских земаља? Како су Срби војевали против великих сила: Византије и Бугарске? Под наслагама векова тражимо одговоре и откривамо тајне прошлих времена. У првој епизоди под називом Стари рас, столно место, водимо вас до српских великих жупана и првих Немањића у Старом Расу

Друга епизода – Велики жупан, Стефан Немања

Идући стазама којима су, пре осам векова, ходили први Немањићи, тражили смо одговоре на многа важна питања: Ко је био Стефан Немања? Зашто је два пута крштен? Како је постао удеони кнез у Топлици? Зашто му је византијски цар доделио титулу великог жупана? Како је ратовао против великих сила? Какав је био дипломата? Које су његове задужбине? Како је са синовима Савом, Стефаном и Вуканом створио прву српску средњовековну државу? Зашто се замонашио и како је постао светитељ?

Трећа епизода – Стефан Првовенчани

Ради успостављања чврстог мира монах Сава се враћа у Србију. Преносећи мошти свога оца Стефана Немање из Хиландара у Студеницу, мири завађену браћу Стефана и Вукана. Монах Симеон, некада велики жупан Стефан Немања, бива проглашен за светитеља.

Његов наследник Стефан Немањић почиње грађење своје задужбине манастира Жиче и после више година чекања 1217. године добија краљевску круну од папе. Исте године, по латинском обичају, обављено је прво крунисање у Петровој цркви, а друго по православном обреду 1220. године на великом Сабору у Жичи. Деценију касније после проглашења краљевине, Стефан Првовенчани је умро.

Четврта епизода – Немањини потомци

Ко су били наследници Стефана Немање и краља Стефана Првовенчаног? Како је дошло до сукоба између браће: Радослава и Владислава? Колико је Радослав био прожет грчким утицајима и зашто је свом имену додао грчко презиме Дука? Због чега архиепископ Сава напушта Србију и где умире? Како краљ Владислав преноси Савино тело у Србију и проглашава га за светитеља? Како је изгледала Србија у време владавине Уроша И? Чије су задужбине Сопоћани, Градац и Милешева? Како Драгутин, син краља Уроша И, свргава свог оца с власти и постаје владар? Да ли је догађај под Јелечом наговестио крај владавине Немањића у Расу и премештање престонице на Косово?

Извор: РТС