Stotine folkloraša okupiralo Goliju [video]

9. jula 2019. Vesti, Video0

Na planini Goliji, u mestu Odvraćenica, gde se spajaju opštine Ivanjica, Novi Pazar i Raška održan je prvi festival folklora pod nazivom „Sa Golije kolo se vije“. Stotine razigranih folkloraša igrom i pesmom prezentovali su tradiciju mesta iz kojih dolaze, a jedna od najlepših planina Srbije danas je bila centar spajanja ljudi i kulture.

Svečanim defileom svih učesnika označen je početak ove manifestacije koja je okupila veliki broj ljudi. Odvraćenicom su prošetali članovi KUD-a ’’ Moravica’’ iz Ivanjice, KUD ’’Raška’’ iz Raške, KUD ’’Kraljevačka riznica’’ iz Kraljeva, KUD ’’Golija’’ iz Novog Pazara, ženska pevačka grupa „Bele rade“ i muška pevačka grupa „Klekovački žubor“ iz Ivanjice.

Organizatori su zadovoljni posetom i najavljuju sledeće godine više učesnika i brojnije sadržaje.

I gosti ove divne planine nisu skrivali zadovoljstvo. Sedmog jula se tradicionalno u Odvraćenici održava sabor pa se okupio veliki broj kampera, gostiju iz čitave Zapadne Srbije i svi su bili oduševljeni prvim Festivalom folklora.

Veliki broj sponzora podržao je ovu manifestaciju, a opštine na koje se naslanja Golija pokazale su dobrru volju i pružile podršku kako bi jedan ovakav festival zaživeo i širio se narednih godina.

Planina Golija intenzivno se razvija a ovakvi festivali najbolji su način da se očuva kulturni identitet ovog kraja.

Izvor: Info liga