Studenica u oblicima i bogatstvu sabiranih vekovima

14. decembra 2019. Zanimljivosti0

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, juče 13. decembra 2019. godine otvorena je izložba o manastiru Studenica pod nazivom „Duhovno i kulturno nasleđe manastira Studenice, revnost, postojanost, savremenost.“

Ovu svečanost je svojim prisustvom uveličao Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej.

Na početku izložbe obratio nam se predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti, gospodin Vladimir Kostić pozdravivši Njegovu Svetost Patrijarha srpskog Irineja kao i monaštvo manastira Hilandara i manastira Studenice.

„Već smo duboko zagazili u deveti vek postojanja manastira Studenice i istakao bih šta je to jedna nit koja povezuje sva vremena od gradnje pa do danas. To je dobra volja svih onih koji su gradili, živeli tamo i pomagali opstanak Studenice, njen razvoj i nastanak svih onih vrednosti čije fragmente sistematematično postavljene i uz dobro objašnjenje danas ovde vidimo“, rekao je iguman manastira Studenice arhimandrit Tihon.

Zatim se prisutnima obratio i autor izložbe, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Miodrag Marković i istakao koliko je vremena i truda uloženo u postavku izložbe koja je trajala do sat vremena pred samo otvaranje. Naglasio je i da je bilo veoma teško odabrati koje predmete iz bogate istorije manastira Studenice izložiti zbog ograničenog prostora galerije. Pored istorijskih predmeta koji se mogu videti, izložba je upotpunjena digitalnim tehnoglijama koje na moderan način posetiocima prikazuju delove istorije manastira Studenice kao što su živopis, konzervacija i restauracija fresaka i trodimenzionalni prikaz crkava manastira  Na kraju svog govora se zahvalio mnogobrojnim institucijama i pojedincima koji su pomogli u realizaciji izložbe.

Nakon ovih obraćanja, izložbu je otvorio akademik Gojko Subotić rečima „Izložba koja nas ovde okružuje predstavlja Studenicu u oblicima i bogatstvu sabiranu vekovima.“

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su i vikarni Episkop remezijanski G. Stefan, iguman manastira Hilandar arhimandrit Metodije, starešina crkve Ružice protojerej – stavrofor Vladimir Vukašinović, starešina Vaznesenjske crkve, o. Arsenije Arsenijević, monaštvo manastira Hilandara i Studenice.

Autor teksta: Neška RančićRadio Slovo Ljubve