Studeničko jevanđelje

Studeničko četvorojevanđelje  je jedina sačuvana rukopisna knjiga iz stare biblioteke manastira Studenica koja datira iz prve polovine XVI veka.

Studeničko jevanđelje je srpskoslovensko rukopisno naprestolno jevanđelje, ispisano resavskim pravopisom na 407 listova hartije, krupnim ustavnim kaligrafskim pismom, sredinom XVI veka. Tekstovi četvorice jevanđelista Mateja, Marka, Luke i Jovana počinju predgovorima arhiepiskopa Teofilakta Ohridskog. Početak svakog jevanđelja istaknut je bogato kolorisanom ornamentalnom kvadratnom zastavicom ispunjenom prepletnom lozicom, kao i raskošnim inicijalnim slovom na početku teksta. Iluminaciju je radio dobar crtač koji je imao izvanredan smisao za boje i bio sklon plemenitim odnosima kobaltno plave i zlata, čime se odlikuje staro srpsko monumentalno slikarstvo.

O značaju knjige svedoči nam restauracija njenih listova i poveza početkom XIX veka. Knjigu je prepovezao Mojsije Ivanović 1824 godine u manastiru Kaleniću, o čemu postoji zapis u samom rukopisu. Drvene korice su presvučene mrkom kožom sa utisnutim krstastim ornamentom. Nikanor Ružičić, rektor beogradske bogoslovije i episkop žički, ostavio je zapis na stranicama rukopisa o svojim posetama manastiru Studenica 1886. i 1887. godine.

Kompletan proces konzervacije ove dragocene knjige urađen  je 2015. Godine posredovanjem Narodnog muzeja Kraljevo, odeljenje za zaštitu, konzervaciju i restauraciju Narodne biblioteke Srbije. Ovom prilikom knjiga je i mikrofilmovana, a Jevanđelje je krajem novembra iste godine vraćeno manastiru Studenica.

Izvor