Sveti Jovan despot srpski molitveno proslavljen na Rudnu

25. decembra 2017. Vesti, Drevna Studenica0

U subotu, 23. decembra 2017. godine, na dan Svetog Jovana, despota srpskogSvetu  Liturgiju hramu Svete Trojice na Rudnu služio je jerej Nikola Ćurčić uz odgovaranje sestrinstva manastira Gradca.

Rudno biser Golije, oivičeno manastirima Studenicom i Gradcom, crkvama Svete Trojice i Svetog Nikole — Nikoljačom u jedinstvenoj ambijentalnoj sredini. Zimske čarolije daju posebnu draž ovom kraju. Danas, u pravom zimskom danu, iako praćenom snegom i mećavom u svetoj Liturgiji uzelo je učešće mnoštvo vernika ne samo iz Rudna okoline, već i iz mnogo udaljenijih mesta. Veliki broj vernog naroda je pristupio Svetoj tajni Pričešća, među kojima je bilo dosta dece.  

Otac Nikola u nadahnutoj besedi osvrnuo  se na pročitano iz Svetog Jevanđelja, ukazujući nam da nema pravog ni istinskog poznanja Gospoda Hrista bez čvrste vere, bez stalnog posta, ispovesti, molitve i smirenja. I da pored mnoštva nedaća i problema, treba da se trudimo kako bi bili što bolji hrišćani i ljudi, kako bi ujedno svojim primerom svedočili reči našeg Gospoda Isusa Hristosa.  I naravno, da pored oskudnosti i surovosti okruženja i vremene u kojem živimo, izobilujemo saosećanjem, toplinom i ljubavlju.

Autor: Nikola Mihajlović