Svetosavska nagrada manastiru Studenica

27. januara 2020. Vesti, Kultura0

Najuspešnijim pojedincima, ustanovama i organizacijama i ove godine u Vladi Srbije uručene su Svetosavske nagrade.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević uručio je danas u Vladi Srbije tradicionalne Svetosavske nagrade za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja za 2019. godinu.

Čestitajući dobitnicima ministar Šarčević je ocenio da je Svetosavska nagrada jedno od najlepših i najznačajnijih priznanja koje pojedinac ili institucija može da dobije.

Prema njegovim rečima, jedan od razloga što ova nagrada ima poseban značaj je što nosi ime po istorijskoj ličnosti sa kojom se narod u Srbiji najčešće identifikuje.

Za 2019. godinu dodeljeno je 28 Svetosavskih nagrada. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dodeljuje se pojedincima, ustanovama i kompanijama za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređenju obrazovno-vaspitne prakse i razvoju naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

Manastir Studenica dobio je Svetosavsku nagradu za realizaciju projekta „Digitalna Studenica“ povodom obeležavanja jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. Nagrada je uručena Igumanu studeničkom, arihimandritu Tihonu Rakićeviću.

Uprava Manastira Studenica realizovala je projekat „Digitalna Studenica“ koji u vidu interaktivne instalacije i eksponata daje informacije iz istorije, razvoja manastira Studenica i njegovih najvažnijih ktitora. Sadržaji su dostupni na srpskom, engleskom i ruskom jeziku, upotrebom savremenih tehnologija olakšano je prikazivanje muzejskih vrednosti velikom broju posetilaca.