Tradicionalni sajam seoskog turizma na Rudnu

26. jula 2019. Vesti, Turizam0

U selu Rudno na istoimenoj visoravni, stotinak kilometara od Kraljeva, juče je počeo tradicionalni, treći po redu dvodnevni „Sajam seoskog turizma“ koji je, osim lokalnih, okupio i turističke poslenike i iz gradova i opština širom Srbije

Ušuškano na obroncima planine Radočelo, na nadmorskoj visini od oko 1.100 metara u prirodnom parku i rezervatu biosfere „Golija-Studenica“, selo Rudno poslednjih godina postaje prepoznatljivo i po liderskoj poziciji u razvoju seoskog turizma u kraljevačkom kraju. Prepoznavši taj potencijal, Turistička organizacija Kraljevo upravo ovde treću godinu za redom organizuje manifestaciju čiji je cilj promocija seoskih i etno domaćinstava registrovanih za obavljanje turističke delatnosti.

– Taj segment iz godine u godinu beleži trend ubrzanog razvoja i ovo je prilika da učesnici iz svih krajeva naše zemlje predstave svoje turističke ponude i potencijale. Uz prezentacije, u okviru sajma planirana su i stručna predavanja i panel diskusije, a ove godine predviđene su i nagrade za najbolje uređeni štand, najbolju prezentaciju, tradicionalno jelo i suvenir – kaže Ana Mirosavljević, direktorka kraljevačke Turističke organizacije.

Boraveći na rudnjanskoj visoravni, brojni učesnici i posetioci sajma bili su u prilici i da se bolje upoznaju sa ovdašnjim etno domaćinstvima koja nude udoban smeštaj po pristupačnim cenama, kao i da degustiraju domaće gastronomske specijalitete – sir, kajmak, pogaču, gibanicu, pitu, uštipke, pršutu, slatko i pekmez od šumskih plodova i rakiju od divlje kruške koji dokazano i najprobirljivije goste ostavljaju bez daha.

Uz čist i nezagađen vazduh, stoletne šume i planinske rečice bogate potočnom pastrmkom, raznovrsnu turističku ponudu Rudna upotpunjuje i blizina srednjovekovnih manastira Studenica, Gradac, Nova i Stara Pavlica, isposnice Svetog Save i brojnih seoskih crkava, kao i čak 65 kilometara mapiranih planinskih staza za šetnju i izlete i sedam kilometara šumskih biciklističkih staza.

Izvor: Info KV Press