Tvrđava Maglič

13. februara 2017. Drevna Studenica, Istorija, Turizam0

Tvrđava Maglič se nalazi u centralnoj Srbiji, u dolini reke Ibar, oko 15 km jugozapadno od Kraljeva. Tvrđava Maglič je izvanredan i najbolje očuvan primer srpskog srednjovekovnog utvrđenja, nastalog uz važne trgovačke puteve radi njihove zaštite i nadzora.

Foto: Marko Radovanović

Vreme nastanka grada Magliča nije poznato, ali je verovatno postojao u vreme vladavine Vizantije ovim krajevima.

Tvrđavu Maglič je u 13. veku obnovio Kralj Stefan Prvovenčani ili njegov sin, Kralj Uroš I, na uzvišenju koje je sa tri strane okruženo strmim nepristupačnim liticama i rekom, sa namerom odbrane obližnjih manastira Žiče i Studenice, kao i u svrhu lakše kontrole doline reke Ibar.

Tokom 14. veka tvrđava Maglić je bila sedište Arhiepiskopa Danila II, koji je napisao čuvenu biografiju prvih srpskih vladara.

Tvrđava Maglič se sastoji od sedam kula i Donžon kule, spojene bedemima debljine 2 metra, raspoređenih u pravougaoni oblik. U utvrđenju Maglič se nalaze ostaci palata, crkve Svetog Đorđa i smeštajnih prostorija.

Do tvrđave Maglič se stiže uzanom krivudavom stazom, od pešačkog mosta ispod podnožja uzvišenja sa koga dominira Maglič, odakle se pruža veličanstven pogled na dolinu reke Ibar i okolinu.

Snimak Magliča iz vazduha

Izvor