Тврђава Маглич

Тврђава Маглич се налази у централној Србији, у долини реке Ибар, око 15 км југозападно од Краљева. Тврђава Маглич је изванредан и најбоље очуван пример српског средњовековног утврђења, насталог уз важне трговачке путеве ради њихове заштите и надзора.

Фото: Марко Радовановић

Време настанка града Маглича није познато, али је вероватно постојао у време владавине Византије овим крајевима.

Тврђаву Маглич је у 13. веку обновио Краљ Стефан Првовенчани или његов син, Краљ Урош I, на узвишењу које је са три стране окружено стрмим неприступачним литицама и реком, са намером одбране оближњих манастира Жиче и Студенице, као и у сврху лакше контроле долине реке Ибар.

Током 14. века тврђава Маглић је била седиште Архиепископа Данила II, који је написао чувену биографију првих српских владара.

Тврђава Маглич се састоји од седам кула и Донжон куле, спојене бедемима дебљине 2 метра, распоређених у правоугаони облик. У утврђењу Маглич се налазе остаци палата, цркве Светог Ђорђа и смештајних просторија.

До тврђаве Маглич се стиже узаном кривудавом стазом, од пешачког моста испод подножја узвишења са кога доминира Маглич, одакле се пружа величанствен поглед на долину реке Ибар и околину.

Снимак Маглича из ваздуха

Извор