U Studenici održana promocija održivog turizma

4. decembra 2017. Aktuelno, Vesti, Naslovna, Turizam0

Proteklog vikenda u Konaku manastira Studenica održana je promocija održivog turizma u rezervatu biosfere “Golija-Studenica”, prvom takvom lokalitetu u Srbiji.

Događaj je organizovan od strane Kraljevskog akademskog prirodnjačkog društva “BALKAN” a uz podršku JP “Srbijašume” i obeležava Međunarodnu godinu održivog turizma za razvoj proglašenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.  Sastanak je okupio preko pedeset učesnika iz svih sektora sa ciljem razmene informacija i iskustava iz oblasti održivog turizma i načinu funkcionisanja rezervata biosfere.

Nakon dobrodošlice od strane predstavnika Srbijašuma, upravnika PP “Golija“ Dragoljuba Šekler i Izvršnog direktora Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine JP “Srbijašume“ Gordane Jančić, ispred organizacije KAPD BALKAN je uspešan sastanak poželeo Aleksandar Vasiljević.

Prvu prezentaciju održala je Selena Rankić, diplomirani turizmolog koja je govorila o značaju statusa rezervata biosfere kakav Golija uživa i istakla važnost saradnje sa drugim takvim rezervatima u svetu kojih ima 669 u 120 zemalja. Osim pozitivnog periodičnog izveštaja UNESKO-ve komisije za Goliju nakon posete međunarodnih eksperata Srbiji, naša zemlja je ove godine dobila još jedan takav rezervat, Bačko Podunavlje, a uskoro bismo mogli da očekujemo i sledećeg kandidata, Staru planinu. Zaključila je da su održivi vidovi turizma trend u svetu i da u mnogome mogu doprineti ekonomskoj situaciji stanovništva kao i zaštiti prirodnih vrednosti rezervata.

Dragan Roganović iz Asocijacije za ruralni razvoj ibarske doline je istakao da su meštani sela Golije i Radočela raspoloženi za saradnju i obuke koje je to udruženje organizovalo dugi niz godina unazad. Vidi budućnost u ozbiljnoj i konkretnoj podršci razvoja poljoprivrede.

Prezentaciju o razvoju održivog turizma održao je Pavle Pavlović, licencirani turistički i planinski vodič koji je tek nekoliko puta sa gostima posetio ove krajeve. Smatra da bi opštine u ovom regionu trebale da stvore uslove za turističke agencije koje bi kreirale prepoznatljiv turistički proizvod. Budućnost vidi u aktivnostima kao što su brdski biciklizam, pešačenje, orijentiring, zatim hodanje na krpljama, kanjoning, paraglajding uz nezaobilazan obilazak kulturno-istorijskih spomenika poput Savine isposnice, manastira Studenica, Kovilje i Pridvorica kao i drugih manje poznatih crkava.

Nedostatak infrastrukture je istaknut kao jedan od osnovnih problema kao i kontinuirano i konstantno napuštanje golijskih sela u kojima živi za hiljadu ljudi manje između dva poslednja popisa stanovništva. Iznete su ideje o revitalizaciji velikog broja napuštenih kuća i škola koje bi mogle da posluže za adaptaciju u smeštajne kapacitete ili pak muzeje. Nedostatak velikih hotela za sada i ne dozvoljava narušavanje životne sredine pa se dalji razvoj seoskog turizma ističe kao osnova za razvoj održivog turizma. Predsednik mesne zajednice Studenica očekuje uspešnu realizaciju prvog po standardima uređenog kamping mesta u okviru rezervata, koji će se nalaziti u blizini manastira Studenica.

Poslednje predavanje održao je Dejan Zagorac, istraživač Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koji je govorio o gastronomiji kao turističkom proizvodu.  Dejan je izrazio želju i pozvao upravljača da zajedno započnu izradu gastronomskog vodiča za Goliju koji bi doprineo popularizacije autentičnih specijaliteta sa područja rezervata. Nakon panel diskusije učesnici sastanka su imali priliku da probaju neke od specijaliteta ovog kraja poput heljdopite, kačamaka sa mahunarkama i voćem, sarme, pitu od zelja, domaće sokove od maline i borovnice. Hranu su pripremila dva seoska turistička domaćinstva Pansion Nebo i domaćinstvo Šekler.

Svi učesnici skupa iskoristili su jedinstvenu priliku za obilazak bogate manastirske riznice kao i obilaska manastirskog kompleksa sa Bogorodičinom crkvom u kojoj je nedavno završena restauracija nekoliko važnih fresaka.