U susret prazniku: Vavedenje Presvete Bogorodice [video]

Aktuelno, Vesti0

Srpska pravoslavna crkva proslaviće sutra 4. decembra (21. novembra po julijanskom kalendaru) praznik Vavedenje Presvete Bogorodice. Vavedenje označava ulazak (uvedenje) svete Bogorodice u hram. Praznično jutrenje u manastiru Studenici počinje u 6:30 , a u 8 sati biće služena Sveta Liturgija.

Marija je u skladu sa zavjetom roditelja Joakima i Ane – da će ako dobiju porod, dijete dati u hram – dovedena u Jerusalim i uvedena u hram.

Na vratima hrama dočekao ih je prvosveštenik Zaharija, otac Jovana Preteče, koji je Mariju uveo u hram i postavio je na prvi od dvanaest stepenika koji su vodili u najsvetiji dio, nazvan Svetinja nad svetinjama. Marija se na ostale stepenike popela sama, iako je to bilo teško i odraslim ljudima.

Marija je u hramu ostala devet godina. Pošto su joj u međuvremenu umrli roditelji, sveštenici su odlučili da je udaju za 80-godišnjeg udovca Josifa, koji je već imao odraslu djecu.

Tako su, prema predanju, zadovoljeni strogi propisi koji ne dozvoljavaju da djevojka ostane djevica do kraja života, već je svaka morala da se uda. Marija je živjela u Josifovoj kući kao što je živjela u hramu, tako da je ona bila prva monahinja – ona koja je život zavještala Bogu.

Vavedenje je i slava manastira Hilandara.