Upoznaj Srbiju: Poseti Studenicu

Na osnovu anketa i istraživanja rađenih proteklih godina, većina srpskih studenata nikada nije posetila Manastir Studenicu.

Nasuprot tome, mnogi od njih obiđu znamenitosti Italije – Rim, Veneciju i Firencu, rivijeru Španije i Francuske, Pariz, Prag i Beč. Sve ovegradove i zemlje, bez sumnje, treba videti. Ali, najpre treba pohoditi mesto koje se s pravom može nazvati kolevkom srpske istorije, duhovnosti i kulture.

Tom mestu, od vremena Svetog Save do danas, posvećene su stotine hiljada stranica knjiga i naučnih radova, kao i brojna umetnička dela. U tom mestu rodile su se ideje koje su osvetlile put Srbima u najtežim vremenima. Tu je priroda sačuvala iskonsku čistotu i lepotu, kojom se Stefan Nemanja zadivio poželevši da na nekadašnjem „pustom lovištu zverova“ podigne veličanstven hram Bogorodice Dobrotvorke „na pokoj i umnoženje monaškog čina“

To mesto zove se Manastir Studenica.

UNESKO je još davne 1986. godine prepoznao značaj Studenice stavljajući manastirski kompleks i biorezervat prirode Studenica-Golija na listu svetske kulturne baštine. Sa svešću o izuzetnom značaju ove drevne celine, sa odlikama koje su univerzalne i jedinstveza čitavo čovečanstvo, Studenicu posećuje veliki broj stranih turista. Oni znaju gde su se i zašto uputili iz veoma udaljenih krajeva, kakvi su Kina i Japan, Sjedinjene Američke Države i Australija.

Država Srbija zajedno sa Ministarsvom kulture, Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture i drugim relevantnim institucijama kontinuirano pomaže da se u Manastiru Studenici obave i privedu kraju neophodni konzevratorsko-restauratorski radovi. Sve sa ciljem da Studenicu i sva njena blaga ostavimo u nasleđe generacijama koje dolaze. Generacijama koje će jednog dana upravljati Srbijom, lečiti njene stanovnike, raditi u njenim fabrikama, baviti se arhitekturom, matematikom i fizikom, dostojno služiti svojoj zemlji u vojsci, policiji i drugo.

Tim generacijama, navodimo, na kraju, sledeće činjenice:

Bogorodičina crkva u Studenici podignuta je 150 godina pre Duždeve palate u Veneciji, 246 godina pre Bruneleskijeve Katedrale Duomo u Firenci, 464 godina pre Tadž Mahala u Indiji, 668 godina pre Big Bena u Londonu, 692 godine pre Gaudijeve SagradaFamilia-e u Barseloni, 697 godina pre Ajfeolovog tornja u Parizu.

Veličanstveno slikarstvo Bogorodičine crkve nastalo je čitavih 96 godina pre Đotovih fresaka u Kapeli Skrovenji u Padovi, 100 godina pre Dučovog remek dela Maestà u Sijeni, 219 godina pre Mazačovih firentinskih freska. Studeničko Raspeće starije je od Leonardove Mona Lize čak 296 godina; 291 godinu starije je od slavnog Direrovog Autoportreta, 302 godine od Rafaelove Atinske škole, 303 godine od Mikelanđelovih fresaka Sikstinske kapele. Studenička mermerna skulptura nastala je 290 godina pre Mikelanđelove skulpture Pietà, 475 godina pre Vermerove slike Devojka sa bisernom minđušom, 542 godine pre Fontane di Trevi u Rimu. Studenički sunčani časovnik urezan kraj južnog portala Bogorodičine crkve stariji je od astronomskog časovnika u Pragu čak 220 godina.