Život na Goliji, zimski dani nekada dobro dođu

Vesti0

U dugim i hladnim zimama, meštanima golijskih sela komšije su daleko. Teško se dolazi do drugih zaselaka i Ivanjice. Mnogi od njih, ipak, spremno dočekuju zavejane obronke planine i vole život na selu.

Navikli su Raičevići i njihove komšije na ćudi Golije, kada otkose pašnjaka zimi zamene zaleđena prostranstva planinske lepotice. U predelu čistog vazduha i zdravog života, godinama se bave stočarstvom. Sada gaje deset grla stoke.

Radojica Raičević iz Devića navodi da se sa snežnim padavinama bore onako kako znaju. Ističe da meštani imaju jaku volju, pa se izbore sa snegom, očiste puteve i tako uz pomoć svojih ruku stignu do škole i lekara.

U domu Raičevića žive četiri generacije, od deset do 80 godina. Poštuju se i vredno rade, jer, kažu, sloga kuću gradi.

„Moraš malo da razmisliš, da popustiš mlađima i starije da poslušaš. Mi smo generacija koja mora i mlađe i starije da podmiri. Četiri generacije u kući i svi funkcionišemo da ne može bolje biti“, objašnjava Zorica Raičević.

Najstariji Tomislav priseća se teških vremena, kada se sve radilo ručno, a putovalo satima.

„Sad se peške ne ide ni do Devića, a ja sam išao sa volovima, nosio robu iz Ivanjice za prodavnicu 36 kilometara. Preko zime mraz, nema 20 zvezda na nebu“, navodi Tomislav Raičević.

Ponosni što i nove generacije ostaju na imanjima, u ovoj porodici kažu da dobro dođu zimski dani, kada se jedni drugima posvete. Prelepu, ali surovu Goliju dobro znaju meštani Devića. Mnogi, kao i Raičevići, vole svoju planinu i život na selu, od kojeg žive.

 

 Izvor