Дани краљице Јелене 2018.

Mанифестацију Дани краљице Јелене од 2006. године заједнички организује сестринство манастира Градац, Туристичка организација Рашка и Центар за културу „Градац“. Посвећена је краљици  Јелени, жени краља Уроша I и ктиторки манастира Градац.

Овогодишња манифестација је почела 31. маја са  концертом Вече музике Балкана где су заједно са Даницом Крстић наступали професори Александар Стојић – гитара, Саша Несторовић – гитара и Ивица Ђокић – клавир.

Други дан започели смо са трибином Дрога нема последњу реч  у средњој школи „Краљица Јелена“. Учествовао је координатор Центра за психо – социјалну рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности „Земља живих“ Андреја Јовановић са штићеницима Центра и свештенством бачке епархије. Велики одзив деце и професора из поменуте школе и из гимназије „Рашка“ као и ученика старијих разреда основне школе изненадио је све присутне. Искрене и отворене исповести људи који су пронашли излаз из озбиљних зависности додирнуле су срца и навела многе на размишљање о важности признања болне истине о себи и промашеном циљу, као и новој нади кроз заједницу са Христом.

Вече је настављено у галерији  центра за културу „Градац“ отварањем изложбе ЕКФРАЗЕ – Милете Продановића. Након тога чули смо предавање Три српске краљице др Катарине Митровић.

Трећи дан је започео са турниром у одбојци Сервирај за радост. Ова манифестација добија нови карактер увођењем спорта у програм. Тренер и организатор турнира Драгиша Живковић учи децу : „Пружи руку када изгубиш, а играј да победиш.“ што су на терену сви показали. У ревијалном делу учествовали су и гости из бачке епархије и организтори манифестације.

У дневном термину у Дому културе у Рашки дечји вртић „Весело детињство“ приказао је музичку игру Традиција наша крије дaвне ствари. У наставку најмлађа публика се дружила са Драганом Маринковић из краљевачког позоришта  уз представу Како је Никола добио брата.

Вечерњи програм почео је промоцијом Монографије манастира Градац која је изашла из штампе уочи прошлогодишњег Сајма књига.  Рашка је први град у коме се говорило о овом издању сестринства манастира. Проф. др Милета Продановић, др Катарина Митровић, Никша Барлов, као и монахиња Нина Неранџић представили су књигу.

У наставку програма изведена је позоришна представу „Сузе су ОК“ са Тањом Бошковић, Радетом Марјановићем, Петром и Миланом Цацијем Михаиловићем. Ова представа је настала према истоименом роману Мирјане Бобић – Мојсиловић у режији Милана Караџића. Музику за представу написала је композиторка Исидора Жебељан.

На темељима ранохришћанске базилике Литургијским сабрањем  почео је четврти дан манифестације уз служење великог броја свештеника жичке и бачке епархије.

Чланови византијског хора „Мојсије Петровић“ са  ученицима школе византијског појања  обогатили су завршни дан својим појањем и касније извођењем старих српских песама. Црквени  хор „Василије Острошки“ из Рашке и Милка Стефановић са избором из књиге поезије „Голијска река“ заокружили су званични програм у манастирској порти.

Удружења и ученици средње школе „Краљица Јелена“  приказали су изложбу Гастрономија рашког краја.  Посетиоци су могли да пробају различите специјалите и подрже вредне домаћине који су се одазвали позиву организатора.

У манастирској порти изложени су радови деце из београдских клиника који су уз своју вероучетиљицу Милицу Ракић били са нама и овај дан оплеменили својим дубоким емотивним изразом кроз цртеже о краљици Јелени настале приликом болничког лечења.

Ученици „Уметничке школе“ из Краљева, заједно са талентованом децом из Рашке стварали су инспирисани атмосфером градачке светиње. Завршени радови ће бити продавани у оквиру хуманитарне акције за помоћ талентованој и оболелој деци. А посебно интересовање је изазвала радионица каширање на дрвету, „ЗЕМЉА ЖИВИХ“.

Сви окупљени разишли су се у радости чувајући лепоту дана проведених сећајући се светитељке која је у своје време била далеко испред њега, далеко изнад Истока и Запада.

Организатори манифестације Дани краљице Јелене

Аутори фотографија:

Јосиф Распоповић, Милица Шолајић, Маја Вујанац, Небојша Ћосовић, Никола Михајловић, ТО Рашка